Rootsi politsei kritiseeris migratsiooniametit: põgeniklapsed magavad papiga kaetud betoonpõrandal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Malmös
Põgenikud Malmös Foto: SCANPIX

Malmö politsei kritiseeris Rootsi migratsiooniametit, kuna Malmösse saabunud põgenike majutamisega on väga suuri probleeme.

Lõuna-Rootsi jõudnud migrandid suunatakse raudteejaamast messihalli, mis on nende esmane majutuspaik ja sealt edasi viiakse nad erinevatesse vastuvõtukeskustesse, edastab Aftonbladet.

Malmö messikeskusest on saanud Rootsi saabuvate põgenike suurim ootamispaik.

Politsei teatel on suur messikeskus puupüsti rahvast täis ning magamiskohad on otsa lõppenud.

Hiljuti saabunud, kaasa arvatud lapsed, tuli magama panna keskuse koridoridesse betoonpõrandale, mis on kaetud papiga.

«Olukord on kriitiline. Seda on raske vaadata ja taluda, kas tõesti migratsiooniamet ei tule enam oma tööga toime?» küsisid Malmö politseinikud meedia vahendusel.

Malmö politseinikud tegelevad migrantidega nii raudteejaamas kui messihallis.

«Esmalt pidime olema vaid raudteejaamas, kuid siis ilmnes, et meid on vaja ka messihallis, kuna põgenikke vastu võtvad sotsiaaltöötajad ei tundnud end turvaliselt, sest tuli ette intsidente, milles neid rünnati,» teatas anonüümseks jääda soovinud politseinik.

Rootsi meedia andmetel on Malmö messihallis umbes 900 põgenikku, kes ootavad edasi saatmist vastuvõtukeskustesse.

Politseinike sõnul on hallis koos palju inimesi, kes on segaduses, kuna nad ei tea, mis neist saab. See tekitab pingeid. Samuti on hallis ebameeldiv lõhn, kuna seal ei ole pesemise ega WC võimalusi. Hoone juures on küll välikäimlad, kuid millegipärast sisserändajad kas ei taha või ei oska neid kasutada.

«Meie andmetel ootavad migrandid selles hallsi  4 – 5 päeva enne, kui nad edasi transporditakse. Osa põgenikke plaanib kas liikuda tagasi Taani või edasi Soome, sest Rootsist ja Malmöst on neile jäänud halb mulje,» lisas politseinik.

Rootsi Punase Risti töötaja Lasse Lähn kinnitas meediale, et lastega pered on olnud sunnitud mitu ööd magama betoonpõrandal, millel on vaid papp.

«Neile jagatakse vastuvõtukomplekt, milles peaks olema tekk, padi ja hügieenitarbed, kuid neist ei piisa. Põrandal, millel on vaid papp, magamist ei ole saadud vältida,» teatas Punase Risti töötaja.

Lähn kinnitas politseinike ütlust, et messihallis on väga räpane ja seal on pidev lärm.

Punase Risti töötaja sõnul on Rootsis hakanud migrantide abistamiseks mõeldud ressursid otsa lõppema ning kui kodanikud eraannetustega ei abista, siis on oodata tõsist humanitaarkriisi.

Rootsi migratsiooniamet kinnitas, et riiklikud ressursid, mis on ette nähtud põgenike abistamiseks, on hakanud otsa lõppema. Kuid Malmös olevaid põgenikke ei viida enne mujale, kui neile on olemas kindel majutuspaik.

Rootsi võimud soovitasid paar nädalat tagasi migrantidel jääda Saksamaale ja Taani, sest Rootsil hakkas juba siis ressursse nappima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles