Paremäärmuslased mosleminaisele: tunneme sinust paremini Koraani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Twitterist

Austraalias otsustas islamiusuline tüdruk paremradikaalide meeleavaldusel üritada nendega vaielda – tulemusena sai ta solvata ning teda kasutati ära äärmuslaste propagandas. 

Kui Austraalias tegutsev islamivastane liikumine Võtke Austraalia Tagasi pidas 22. novembril üle kogu riigi rahvakogunemisi, plaanis lapsena Talibani eest riiki põgenenud Rahila Haidary esmalt minna hoopis vastumeeleavaldusele. Ent ta loobus mõttest ning otsustas nimelt külastada islamivastaseid – saamaks teada, mis neil tema usu vastu on.

«Kuna olen islamiusku, läksin neile ütlema: mitte iga moslem pole range moslem. Ma ei ole see, kes nad arvavad mind olevat,» põhjendas Haidary BBC-le.

Liikumine Võtke Austraalia Tagasi on kogum lõdvalt seotud rühmitistest, mida ühendab sügav umbusk islamiusu ja selle järgijate suhtes. Kõikides tol päeval välja tulnud meeleavaldajatest sattus Haidary nende otsa, kes kuuluvad Ühendatud Patriootide Rinde juhatusse.

Tegu on Melbourne`is baseeruva radikaalse ühendusega, mille juht Blair Cottrell on tulnud muu hulgas lagedale ideega muuta Adolf Hitleri teos «Mein Kampf» koolides kohustuslikuks lektüüriks.

Kui rühmitise liikmed nägi Haidaryd meeleavaldusel liikumas, tõmbasid nad naise enda juurde. Kõigepealt küsiti, kas ta oleks nõus nendega rääkima. Seejärel, kas Haidary soostuks ka veidi vaidlema.

Tüdruk jäi nõusse ja järgmise veerandtunni veetis ta kuulates, kuidas rühmitise liikmed kordamööda sõna võtavad. Sõnumi sisu: islam on kuri. Sellegipoolest õnnestus tal jääda viisakaks. Pärast «vaidlust» kutsusid Patrioodid Haidary rühmafotole. Tüdruk kõhkles, mille peale rindemehed küsisid: kas Haidary pelgab, et ehk paneb mõni meesterahvas tema perest pahaks? Tõestamaks, et ta ei karda, jäi tüdruk nõusse.

Pärast meeleavaldust autosse tagasi liikudes pöördus Haidary poole keegi naine omapärase sooviga: ärgu too tema pead maha lõigaku! Samal õhtul laadis Patriootide Rinne päeval tehtud foto oma Facebooki lehele koos väitega, et nad on Haidary`d «harinud pärast seda, kui ta tuli vastumeelavaldajate miitingult».

Päev hiljem postitas rühmitise kõneisik Chris Shortis internetti video, milles väidab, et Haidary tunnistas: mees tunneb temast paremini Koraani. Veelgi enam: naine kaaluvat lausa islamiusu hülgamist.

Haidary tõlgendas meediakampaaniat kui Patriootide katset pehmendamaks avalikkuse ees oma kuvandit ning jätmaks muljet, nagu oleks nende sõnumil tõmmet.

Ta jõudis tõdemuseni, et islamiäärmuslased ning nende radikaalsed vastased on täpselt ühesugused. «Kui terroristid loevad Koraani ning tõlgendavad seda valesti, saavad neist terroristid. Need inimesed teevad täpselt sedasama,» lausus neiu. «Ma ei oska neil tegelikult vahet teha».

Oma koduriigis Afganistanis üritas Haidary keelust hoolimata poisiks riietatuna koolis käia. Kui saladus tuli välja, esitas riiki valitsev äärmusrühmitis Taliban tema isale ultimaatumi – tütar kas sureb või lahkub linnast.

Haidary kolis Pakistani, kus elas oma sugulaste juures. Kui Taliban tungis piirkonnale peale, läks ta isa kaduma ning mitu aastat pidas perekond teda surnuks. Kuni selgus, et mees on põgenenud Austraaliasse. Ta tegi tütrele telefonikõne ning too liitus temaga aastal 2011.

Austaalias astus Haidary ülikooli, leidis tööd tõlgina ning teenis hiljuti UNICEF-i saadikuna. «Põgenesin terrorismi eest, ma olen terrorismi ohver. Sellepärast olen ma siin,» ütleb ta. «Religioon ei ole terrorism. Religioon on isiklik ning inimesed, kes tahavad teistele viga teha, pole usklikud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles