Venemaal tabati 11 aastat peidus olnud desertöör

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kamtšatkal asuv Petropavlovsk-Kamtšatski
Kamtšatkal asuv Petropavlovsk-Kamtšatski Foto: SCANPIX

Venemaa politsei arreteeris Kamtšatkal sealsetes metsades end 11 aastat peitunud sõjaväedesertööri.

Mees kutsuti Venemaa sõjaväkke aega teenima 2003. aastal, ta saadeti Kaug-Idasse Kamtšatkale, kuid üks aasta hiljem ta põgenes sõjaväest ja jäi kadunuks, edastab AFP.

Vene võimud ei avaldanud tabatud mehe nime.

«Ta elas kõik need aastad Kamtšatkal ja varjas end metsades. Ta teenis raha juhutöödega ning ei kontakteerunud oma perega, et elusolemisest teada anda,» seisis Venemaa siseministeeriumi Kamtšatka osakonna teates.

Põgenik ehitas endale ehitusmaterjalide jääkidest Petropavlovsk-Kamtšatki linna lähedale metsa maja, kus ta aastaid elas. Ta töötas kohalikus seafarmis ja korjas vanametalli, et end ära elatada. Lisaks käis ta igal sügisel metsas marju ja seeni korjamas, mida linnas müüs.

Venemaa võimude andmetel pärineb desertöör Lõuna-Venemaalt Taganrogist ning mehe otsingud lõpetati pärast seda, kui ta pere tunnistas ühe surnu temaks.

See leidis aset vaid paar kuud pärast seda, kui noorsõdur lahkus sõjaväeosast loata.

Venemaa meedia teatel uskus pere, et nad matsid oma lähedase ning sellega juhtum nende jaoks lõppes.

Venemaa seaduse kohaselt saab sõjaväest deserteerimise eest saada kuni seitsme aasta pikkuse vanglakaristuse. 2003. aastal kestis Venemaal sõjaväeteenistus kaks aastat praeguse ühe aasta asemel.

Venemaa sõdurite emade komitee juhi Valentina Melnikova teatel ei pruugi tabatud põgenik vanglakaristust saada.

«2000. aastate alguses oli Venemaa Kaug-Idas palju sõjaväest deserteerujaid. On teada juhtumeid, mil desertöörid on elanud aastaid keldrites, kuid pärast psühhiaatrilisi uuringuid vabastati nad süüst,» selgitas Melnikova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles