Modi: rikkad riigid ärgu sundigu arengumaid fossiilkütustest loobuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India peaminister Narendra Modi.
India peaminister Narendra Modi. Foto: SCANPIX

Rikkad riigid ei tohiks sundida arengumaid fossiilkütustest täielikult loobuma, ütles India peaminister Narendra Modi eile ÜRO kliimakonverentsil Pariisis.

«Me vajame endiselt konventsionaalset energiat - me peame muutma selle puhtaks ja hoiduma selle kasutamise sunniviisilisest lõpetamisest,» ütles Modi.

Peaminister on varem kinnitanud, et India jätkab kivisöe kasutamist majanduskasvu mootorina.

Ligi kolmandik India elanikkonnast elab vaesuses ning piiratud ligipääsuga elektrile. Valitsus ei näe muid võimalusi nende väljavaadete parandamiseks kui kasutada odavat ja suurte varudega sütt.

Tasakaal süsinikuemissioonide piiramise ja arengumaadel tööstuse arendamise lubamise vahel on 30. novembrist 11. detsembrini kestvate kliimakõneluste keskne debatt.

«Me loodame, et rikkad riigid seavad endale ambitsioonikad eesmärgid ja viivad neid siiralt ellu. See ei ole üksnes ajaloolise vastutuse küsimus - neil on ka kõige rohkem ruumi kärbete tegemiseks ja suurima mõju avaldamiseks,» ütles Modi.

«Rikastel on jätkuvalt suur süsiniku jalajälg ning miljardid maailma arenguredeli alumises osas taotlevad kasvuruumi,» lausus India valitsusjuht.

Modi kordas Hiina presidendi Xi Jinpingi üleskutset rikastele riikidele eraldada alates aastast 2020 100 miljardit dollarit aastas vaestele riikidele kliimamuutuse tagajärgedega toimetulemiseks.

«Arenenud riigid peavad täitma kohustuse muuta puhas energia kättesaadavaks, taskukohaseks ja ligipääsetavaks kõigile arengumaadele,» ütles India peaminister.

Pariisi konverentsi eesmärk on koondada kõik maailma riigid ühtsesse kokkuleppesse võitluseks kliimamuutusega, kõnelustel loodetakse jõuda üksmeelele piirata kliima soojenemist kahe kraadini Celsiuse järgi tööstusrevolutsiooni eelse tasemega võrreldes. Selleks tuleb oluliselt kärpida fossiilkütuste kasutamisest tingitud kasvuhoonegaaside emissiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles