75 protsenti venelastest soovib läänega suhete normaliseerimist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa pealinn Moskva
Venemaa pealinn Moskva Foto: SCANPIX

Venemaa sõltumatu sotsiaaluuringute keskuse Levada küsitlus näitas, et suur osa venelastest soovib Venemaa ja lääneriikide suhete normaliseerimist.

Levada avaldas eile hiljut läbi viidud küsitluse tulemused, mis näitasid, et enamik venelasi ei kiida heaks oma riigi poliitikat, mis on tekitatud osalise isolatsiooni, edastab Izvestija.

75 protsenti venelastest soovib, et Venemaa riigijuhid muudaksid suhtumist ja parandaksid lääneriikidega, kaasa arvatud USA suhteid.

Veel septembris oli selle soovijate protsent madalam, vaid 66.

Nüüdse uuringu kohaselt vaid 16 protsenti venelastest ei pea Venemaa ja lääne suhete parandamist tähtsaks ning ülejäänutel seisukoht puudus.

Levada uurimiskeskus viis küsitluse läbi 20. – 23. novembrini ja selles osales Venemaa 137 linnas ja asulas 16000 inimest.

Küsitluses ilmnes, et 51 protsendi venelaste arvates ei ole Venemaa NATO riikidele ohtlik, 39 protsendi arvates aga on Venemaa ohtlik.

54 protsendi küsitletute arvates on Venemaal põhjust karta NATOt ning 36 protsenti ei pea NATOT Venemaale ohuks.

54 protsendi küsitletute arvates on Venemaa isolatsiooni jäämas, kuid 39 protsendi arvates ei ole see nii.

71 protsendi venelaste teatel ei oli lääneriikide poolt Venemaale kehtestatud sanktsioonid nende elu mõjutanud, kuid 23 protsendi teatel on negatiivselt mõjutanud.

Küsitluses uuriti ka venelaste suhtumist välisriikidesse. USAd peab enda jaoks negatiivseks riigiks 70 protsenti, Euroopa Liidu riike 60 protsenti ja Ukrainat 63 protsenti.

Seevastu 83 protsenti vastanutest pidas Valgevenet väga positiivseks riigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles