ÜRO Julgeolekunõukogus oodatakse aastaid muutusi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO julgeolekunõukogu.
ÜRO julgeolekunõukogu. Foto: SCANPIX

Juba 18 aastat on ÜROs räägitud, et Julgeolekunõukogu praegune koosseis ei peegelda tänase maailma reaalsusi, liikmesriikide arvamused muutuste kohta on aga erinevad.

Julgeolekunõukogusse kuulub kokku 15 riiki, kümme neist on ajutise kaheaastase tähtajaga ja vetoõiguseta, seega on määravad ikkagi viis alalist liiget - USA, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Hiina, vahendas ERR Uudised «Välisilma».

Siiani on välja käidud ettepanek, et alalised liikmed peaksid olema ka Saksamaa, Jaapan, Brasiilia ja India, ent kaugeltki mitte kõik maad ei ole veendunud, et just neile neljale peaks maailma julgeolekuküsimustega tegelevas eliitklubis nüüd vetoõiguse andma.

Kired lahvatasid taas eelmisel nädalal, kui Indias visiidil olnud USA president Barack Obama avaldas toetust Indiale nõukogus alalise koha andmisele, varem on USA ametlikult toetanud Jaapanit.

Vähem kui kahe tunni jooksul avaldas siis Pakistan USA otsuse üle tõsist muret ja nördimust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles