Tai saatis Vene relvakaupmehe Viktor Buti USA kohtu ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai politsei eriüksuslased täna Bangkoki lennujaamas.
Tai politsei eriüksuslased täna Bangkoki lennujaamas. Foto: SCANPIX

Tai võimud teatasid täna, et on maailma üheks suurimaks relvasmugeldajaks peetava venelase Viktor Buti andnud välja Ühendriikidele.

Erilennuk Butiga tõusis Bangkoki lennuväljalt õhku vahetult pärast seda, kui Tai valitsus oli pärast kuudepikkusi juriidilisi protseduure heaks kiitnud USA väljaandmispalve, vahendas BBC.

Washington süüdistab Bangkokis 2008. aasta märtsis vahi alla võetud Butti ebaseaduslikus relvakaubanduses. Süüdimõistmisel ootab teda kuni eluaegne vanglakaristus. Ärimees ise eitab kõiki süüdistusi ning väidab, et on ajanud vaid seaduslikku äri.

Tai oli Buti küsimuses diplomaatilise dilemma ees, sest sama ägedalt kui USA nõudis venelase väljaandmist, tahtis Moskva, et Tai kõikidest süüdistustest loobuks.

Analüütikute sõnul kardab Venemaa, et Nõukogude armee eksohvitser võib USA kohtus leebema karistuse nimel jagada infot Venemaa sõjaväe- ja luureoperatsioonide kohta.

But müüs väidetavalt alates 1990ndatest kuni tema arreteerimiseni laskemoona paljudele diktaatoritele ja terrorirühmitustele Lähis-Idas, Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas.

Tema elust on kirjutatud raamat ja vändatud Hollywoodi kassahitt «Sõjajumal» («Lord of War»), peaosas Nicolas Cage.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles