Punane Rist tahab ligipääsu Islamiriigi territooriumile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Punase Risti Komitee (ICRC) juht Yves Daccord
Rahvusvahelise Punase Risti Komitee (ICRC) juht Yves Daccord Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Punane Rist üritab tagada ligipääsu terrorirühmituse Islamiriik (ISIS) kontrolli all olevatesse piirkondadesse, aitamaks seal elavat umbes 10 miljonit inimest, teatas humanitaarorganisatsioon pühapäeval.

«Soovime loomulikult (Islamiriigiga) suhteid luua,» sõnas Punase Risti peadirektor Yves Daccord intervjuus AFP-le. «Meil on väga selge humanitaarvisioon. Kõigepealt me näeme kümmet miljonit Islamiriigi täieliku võimu all elavat inimest,» sõnas ta.

«Oleme neist 10 miljonist inimesest huvitatud. Mis neist saab? Mis hädad neil on? See on see, millest me lähtume,» ütles Daccord. Peadirektori avaldus tuleb Punase Risti/Poolkuu Genfis toimuva konverentsi eel.

Punast Risti ähvardavad relvarühmitused, mis ei hooli inimestele hädavajaliku abi andmisest, lisas ta. Selliste grupeeringutega tuleb hoolimata nende ideoloogiast kontaktis olla, ütles peadirektor. 

Daccordi sõnul läks Nigeerias tegutseva islamistliku Boko Haramiga suhete üles ehitamisega aega aastaid, enne kui õnnestus humanitaarpersonalile tagada töötingimused relvarühmituse tugipunktides. Punane Rist peab olema sügavalt humanitaarne, ilma ühegi muu tagamõtteta ning täielikult erapooletu, ütles ta.

Humanitaarorganisatsioone ähvardavad praegu õhurünnakud haiglatele, inimröövid ning üha kahanev austus rahvusvahelise humanitaarõiguse suhtes. Süürias on neli aastat kestnud kodusõjas hukkunud 49 Punase Poolkuu vabatahtlikku ning paljud on võetud pantvangi.

«Me pole lähiajaloos näinud midagi ligilähedastki,» ütles Daccord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles