USA surve Taile pani Venemaa nördima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor But Bangkoki kohtus.
Viktor But Bangkoki kohtus. Foto: SCANPIX

Moskva teatas täna, et Tai otsus anda väidetav Vene relvasmugeldaja Viktor But üle USA-le, on ebaseaduslik ja põhjendamatu tegu, mille põhjustas ennekuulmatu surve Ühendriikidelt.

«Juriidilisest seisukohast ei saa juhtunul olla ratsionaalset seletust või õigustust,» vahendas AFP Vene välisministeeriumi teadet. «Pole kahtlust, et V. A. Buti ebaseaduslik väljaandmine leidis aset pärast pretsedenditut poliitilist survet, mida Ühendriigid avaldasid Tai valitsusele ja kohtuorganitele.»

USA erilennuk lennutas Buti täna Bangkokist minema, pärast seda kui Tai valitsus kiitis heaks tema väljasaamise.

43-aastane endine Nõukogude lennuväepiloot vahistati Tais 2008. aasta märtsis, kui ta üritas enda arust müüa relvi Colombia rühmituse FARC sissidele, teadmata, et neid mängisid USA salaagendid.

Tai otsuse üle sügavat pettumust väljendanud Moskva lubas Butile anda juriidilist abi kooskõlas Vene põhiseaduse ja rahvusvahelise õigusega.

Tai väljasaatmisotsus tuli nähtavasti Venemaale üllatusena, sest Moskva saatkond Bangkokis teatas, et neile ei olnud sellest varem teada antud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles