Austrias arreteeriti 17-aastane rootslanna, kes tahtis liituda Islamiriigiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Austria politsei arreteeris Lõuna-Rootsist Linköpingist pärit teismelise tüdruku, kes tahtis reisida Süüriasse, et seal liituda äärmusrühmitusega Islamiriik.

Rootsi politsei kuulutas 17-aastase tüdruku rahvusvaheliselt tagaotsitavaks möödunud kolmapäeval pärast seda, kui ta pere teatas ta kadumisest ja soovist minna Süüriasse, edastab The Local.

«Nimetatud tüdruk kadus ootamatult ja selle tõttu kuulutati ta rahvusvaheliselt tagaotsitavaks,» kinnitas Linköpingi politsei esindaja Torbjörn Lindqvist.

Tüdruk tabati eile pärastlõunal Austria pealinnas Viinis tänu sellele, et ta pere jälgis GPSi abil ta telefoni asukohta. Pere edastas Rootsi ja Austria politseile, mis lapsel plaanis on.

«Pere sõnul oli tütar radikaliseerunud ning vaatas pidevalt Islamiriigi poolt internetti pandud videoid. Tüdruku asjade hulgast leiti materjale, milles ta avaldas toetust Islamiriigi pooldajatele Ühendkuningriigis. Ta ei saanud aru, et eelkõige oli ta ohuks iseendale, sest on ajupestud,» teatas Lindqvist.

Rootsi politsei teatel on tegemist tüdrukuga, kes on sündinud ja üles kasvanud Rootsis, mitte ei ole sisserännanu.

Pere edastas, et nad teevad politseiga igakülgselt koostööd, et tulevikus sellist intsidenti ennetada.

Rootsi julgeolekuteenistuse (Säpo) andmetel on Süüriasse reisinud umbes 300 Rootsi kodakondsusega isikut, kes sõdivad äärmusrühmituse Islamiriik ridades.

Rootsi valitsus kaalub uut seaduseelnõu, mille kohaselt oleks Rootsi kodanikel keelatud sõdida terroristlike organisatsioonide nagu seda on Islamiriik ridades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles