Kreml: Putinil ei olnud Hodorkovskile armu andes praegusi andmeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vene presidendil Vladimir Putinil ei olnud naftafirma Jukos eksjuhile Mihhail Hodorkovskile armu andes neid andmeid, millest uurimisorganid praegu lähtuvad, tol ajal oli vaid kahtlusi, ütles täna Kremli pressisekretär Dmitri Peskov.

«Loomulikult ei olnud, ega saanudki olla,» vastas Peskov ajakirjanike küsimusele, kas presidendil oli Hororkovskile armu andes teavet tema seotusest muude kuritegudega.

Seejuures Peskov täpsustas: «Kahtlusi ja teatavat teavet oli, kuid uurimisorganid ei katkesta ju oma tööd. Ja praegusel juhul peavad mingite uute asjaolude ilmnemisest teatama juba uurimisorganid.»

«Praegu ilmnenud teavet ei olnud ja see sai aluseks uurimisorganite praegustele ettevõtmistele,» ütles ta.

«Justkui nad ei teaks mu aadressi,» säutsus Hodorkovski, nimetades juurdluskomitee kutset ülekuulamisele kurvaks katseks muuta debati teemat Venemaal.

Olukorraga kursis olev allikas ütles varem Interfaxile, et Hodorkovski on pandud mõrva eest tagaselja tagaotsitavate nimekirja ning tema kinnipidamiseks on alustatud föderaaltasandi otsinguid.

Allika sõnul võib Vene juurdluskomitee kuulutada Hodorkovski rahvusvaheliselt tagaotsitavaks ja taotleda tema tagaselja vahistamist.

1998. aastal tapetud Neftejuganski linnapea Petuhhovi lesk Farida Islamova väljendas arvamust, et uurimisel on tõsine põhjus Hodorkovski süüdistamiseks tema mehe mõrvas.

«17 aastat on möödunud, aga ilmselt alles praegu leidsid uurimisorganid põhjuse esitada Hodorkovskile selline süüdistus. Selleks on tõsiseid põhjusi. Kõigil kohtuprotsessidel, mis 2005., 2006., 2007. ja 2008. aastal selle Jukose tellimusel toimunud mõrva asjus toimusid, oli näha, kellelt tuli tellimus,» ütles Islamova täna Interfaxile.

Lese sõnutsi on seetõttu Hodorkovskile esitatud süüdistus ammuoodatud uudis mitte ainult tema, vaid kõikide selle piirkonna elanike jaoks, kes on seda alati nõudnud.

2003. aastal maksudest kõrvalehoidmise, maksupettuse ja riisumise süüdistuse alusel vangistatud Hodorkovski vabanes vanglast 2013. aasta detsembris pärast Putinilt amnestia saamist ning siirdus elama Šveitsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles