Reuters: San Bernardino tulistajatele relvi toimetanud mees kuulus perekonda abielu kaudu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enrique Marquezi ja Mariya Chernykhi abielutunnistus
Enrique Marquezi ja Mariya Chernykhi abielutunnistus Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri Reuters andmetel kuulus isik, kes varustas Californias San Bernardinos 14 inimest maha lasknud äärmusmoslemitest abielupaari relvadega, perekonda abielu kaudu.

USA politsei otsis kahtlusaluse Enrique Marquezi kodu Californias Riverside`is möödunud nädalalõpul läbi ning ta kuulatakse üle.

Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) andmetel abiellus Marquez möödunud aastal Mariya Chernykhiga, kelle õde on Raheel Farooki naine. Raheel Farook on San Bernardino tulistaja Syed Rizwan Farooki vend.

 Seega olid Marquez ja Farook ühe pere liikmed.

USA võimude sõnul olid 28-aastane Syed Farook ja ta naine, 29-aastane Tashfeen Malik radikaliseerunud moslemid ning paar tappis 2. detsembril 14 inimest.

Farooki vanemad on Pakistanist USAsse migreerunud, kuid tema oli sündinud USAs. Malik oli sündinud Pakistanis ja elanud suure osa oma elust Saudi Araabias, kuid kohtus palverännakul Mekasse Farookiga ja neist sai paar.

San Bernardino politsei lasi nii Farooki kui Maliki tulevahetuses maha.

Uurimisel ilmnes, et San Bernardino sotsiaalkeskuses tehtud tulistamises kasutati kahte relva, mille Farook ostis seaduslikult Marquezi käest. Marquezi naabrite sõnul olid kaks meest head sõbrad ja suhtlesid sageli.

Farooki vennad elasid veel mõni aeg tagasi Marquezi lähedal, kuid nüüdseks on sealt ära kolinud.

Rahel Farook, kes on vendadest vanim ja kellest sai Marquezi õemees, astus pärast keskkooli lõpetamist 2003. aastal USA mereväkke.

FBI teatel läks Marquez pärast tulistamise ilmsiks tulekut Los Angelese psühhiaatriahaiglasse, kus ta on seni. Seal kuulatakse ta ka üle.

FBI dokumentides, millest osa jõudis ajakirjanike kätte, on et Enrique Marquez abiellus 29. novembril 2014. aastal Mariya Chernykhiga, kuid ei ole teada, kas nad enam koos elavad.

Abielu tunnistajateks olid Mariya õde Tatiana Farook ja Tatiana abikaasa Raheel Farook.

Dokumentide kohaselt abiellus Raheel Farook Tatianaga, kes varem kandis nime Tatiana Gigliotti, 10. septembril 2011.

Marquezi paari naabri teatel ei ole nad Tatiana Farooki kunagi näinud.

«Me ei ole kunagi Marquezi majas näinud ühtegi naist peale ta ema. Ta lahkus kodust ja tuli tagasi alati üksinda. See oleks suur uudis, kui ta abielus oleks,» teatas naaber Lori Aguirre, kes lisas et Marquez sõidutas vahel ta poega kooli.

Veel ühe naabri sõnul nägi tema Marquezi aegajalt noore naisega, kuid ta ei tea, kas nad on abielus.

Marquez töötas Californias Coronas Walmarti ostukeskuses viimased kuus kuud kliendispetsialistina ning viimati nähti teda tööl 29. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles