Hollandi muuseumist varastatud maalid tulid päevavalgele Ida-Ukrainas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hollandi põhjaosas asuv Westfriesi muuseum edastas, et neilt varastatud kunstiteoseid leiti Ukraina idaosast.

Muuseumi teatel ei ole nad neid teoseid tagasi saanud, sest need on suure tõenäosusega jõudnud mustale turule, kus neid müüakse illegaalselt, edastab AFP.

Muuseum sai varastatud teoste kohta andmeid, kui Hollandi saatkonda Kiievis ilmusid kaks isikut, kelle sõnul leidsid nad Ida-Ukrainas asuvast mahajäetud suvilast 24 maali.

Meeste tõendusmaterjaliks oli Ukraina meedias ilmunud artikkel ja foto, millel üks meestest poseerib maaliga.

Mehed teatasid Ukrainas resideeruvatele Hollandi diplomaatidele, et nad annavad maalid tagasi, kuid ei soovi Ukraina võimude sekkumist, kuna nad kuuluvad grupeeringusse, mis võitleb Ida-Ukrainas venemeelsete separatistide vastu.

Hollandi valitsus andis Hoorni, kus Westfriesi muuseum asub, võimudele loa pidada nende isikutega maalide tagasisaamiseks läbirääkimisi.

Kahe osapoole vahemeheks palgati varastatud kunstiteoste uurimise ja jälitamisega tegelev kunstiajaloolane Arthur Brand.

Muuseumi teatel kohtus Brand Kiievi saatkonda külastanud meestega, kuid ilmnes, et nad soovivad väga suurt summat -  50 miljonit eurot.

Need maalid varastati 2005. aastal ja siis oli nende väärtus kokku kümme miljonit eurot.

Brand nägi maalide praegust seisundit ja tema arvates oleks nende nüüdne hind vaid 500 000 eurot, sest neid on väga halvasti hoitud.

Ukrainlased nõudsid ka viit miljonit eurot leiutasu, mille tõttu läbirääkimised katkestati.

Westfriesi muuseumi juhi Ad Geerdinki arvates müüakse need maalid mustal turul, kus nende hind võib üsna kõrge olla.

«Meile teadaolevalt juba müüakse neid maale ebaseaduslikult, võimalik et mõni maalidest on omanikku vahetanud,» nentis muuseumijuht.

Hollandi välisminister Bert Koenders kontakteerus Ukraina välisministeeriumi kõrgete ametnikega lootuses, et nende sekkumine aitab maale tagasi saada.

Eile teatas Ida-Ukrainas venemeelsete vastu võitlev rühmitus, et neil ei ole Hollandi muuseumist varastatud maale, kuid Ukraina prokuröri Vladislav Kutšenko teatel alustatakse juhtumi uurimist.

Westfriesi muuseumist varastatud maalide puhul tegemist Hollandi meistrite teostega 17. sajandist ning nende seas on Jan Linseni, Jan van Goyeni ja Jacob Wabeni teoseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles