Korruptsioon kõigutab Ukraina koalitsiooni

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk
Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk Foto: SCANPIX

Ukraina habras läänemeelne valitsuskoalitsioon võib puruneda hoogu koguva umbusaldushääletuse tagajärjel, mille taga on terve trobikond kõrgete ametnikega seotud korruptsiooniskandaale.

Hääletus, mida seadusandjad üha häälekamalt nõuavad, peaks praeguste ootuste kohaselt toimuma juba homme, kui peaminister Arseni Jatsenjuki valitsus kannab parlamendile ette oma esimese aasta saavutused, kirjutab Financial Times.

Märgina murest Jatsenjuki saatuse pärast veetis USA asepresident Joe Biden sel nädalal kaks päeva Kiievis, ärgitades ühtsust ja otsustavamaid samme korruptsiooni vastu võitlemisel.

Parlamendi ees esinedes hoidus Biden küll üleskutsetest populaarsuse kaotanud Jatsenjukki ametis edasi hoida, kuid suletud uste taga väljendas ta kahtlust, kas Ukrainal õnnestuks panna kokku paremini toimiv koalitsioon kui praegune, mis põhineb Jatsenjuki ja president Petro Porošenko parteidel.

Ühtlasi pelgab Washington, et Venemaa proovib mõne Ukraina oligarhi abiga õhutada lõkkele rahva viha korruptsiooniskandaalide pärast, et läänemeelset valitsust destabiliseerida.

Nagu tunnistas eile kõrge Ukraina ametnik, võib umbusaldushääletus minna napiks. Ta arvab, et valitsuse oponentide šansid oma tahtmist saada on «võib-olla alla 50 protsendi.»

Näitena korruptsioonisüüdistustest käis endine Gruusia president ja nüüdne Odessa oblasti kuberner Mihheil Saakašvili läinud nädalal välja seose Jatsenjuki ja oligarhide rendiskeemide vahel.

Jatsenjuk eitab kaljukindlalt süüd, mida peaksid peatselt hakkama uurima uus korruptsioonivastase võitluse büroo ja prokuratuuri eriüksus.

Saakašvili väidab, et Ukraina vajab uut peaministrit, keda rahvas reformide elluviimisel usaldaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles