Vene relvakaupmees But viidi Manhattani vanglasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor But (keskel) lennutati eile USA narkovastase võitluse agentuuri töötajate saatel Westchester County lennuväljale New Yorgi osariigis.
Viktor But (keskel) lennutati eile USA narkovastase võitluse agentuuri töötajate saatel Westchester County lennuväljale New Yorgi osariigis. Foto: SCANPIX

Eile Tai võimude poolt USA-le välja antud arvatav Vene relvasmugeldaja Viktor But jõudis hilisõhtul New Yorki ja toimetati Manhattani vanglasse, teatas Ühendriikide justiitsministeerium.

USA valitsuse tšarterlennukiga Bangkokist Ühendriikidesse viidud But peaks täna astuma föderaalkohtuniku Shira Scheindlini ette, vahendas AFP.

Washington süüdistab Butti ebaseaduslikus relvakaubanduses. Süüdimõistmisel ootab teda kuni eluaegne vanglakaristus. Ärimees ise eitab kõiki süüdistusi ning väidab, et on ajanud vaid seaduslikku äri.

«Viktor Buti vastu on süüdistus esitatud Ühendriikides, kuid tema väidetav relvasmugeldamine ja toetus Aafrika relvastatud konfliktidele on põhjustanud muret üle maailma,» ütles justiitsminister Eric Holder.

43-aastane endine Nõukogude lennuväepiloot vahistati Tais 2008. aasta märtsis, kui ta üritas enda arust müüa relvi Colombia rühmituse FARC sissidele, teadmata, et neid mängisid USA salaagendid.

USA võimude kinnitusel oli But valmis agentidele müüma miljonite dollarite eest relvi, muu seas ka maa-õhk tüüpi rakette ja raketiheitjaid, mida FARC oleks kasutanud USA helikopterite vastu.

Tai väljasaatmisotsuse üle sügavat pettumust väljendanud Moskva lubas eile Butti toetada igal võimalikul moel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles