Prints Williami kihlumine ajas austraallased riigikorra üle vaidlema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints William tänavu jaanuaris Sydneys.
Prints William tänavu jaanuaris Sydneys. Foto: SCANPIX

Austraalia monarhistid kasutasid täna võimalust, et oma vabariiklastest rivaale õrritada, kui rahvas võttis soojalt vastu teate oma võimaliku tulevase kuninga, prints Williami peatsest pulmast Kate Middletoniga.

Rühmitus Austraallased Konstitutsioonilise Monarhia Eest teatas, et Briti troonipärimisjärjekorras teisel kohal oleva Williami abiellumine kinnistab monarhiat rahva meeltes, vahendas AFP.

Briti kunagine koloniaalmaa otsustas 1999. aasta referendumil mitte muutuda vabariigiks ning prints Williami tänavune visiit kujunes rahva seas äärmiselt menukaks.

Ka Austraalia Monarhistlik Liiga teatas, et peatne pulm annab löögi vabariiklastele, sest noored austraallased tunnevad prints Williami vastu tohutut huvi.

«See veenab inimesi, et meil on oma kuninglik pere,» ütles liiga esimees Phillip Benwell.

Samas väitis Austraalia Vabariiklik Liikumine, et kuninglik pulm lööb taas lõkkele debati riigi põhiseadusliku tuleviku üle. Liikumise esindaja ütles telekanalile ABC 24, et säärastel puhkudel elavneb alati vaidlus selle üle, kas Austraalia peaks muutuma vabariigiks.

Austraalia ametlik riigipea on siiani kuninganna Elizabeth II, kellesse austraallased suhtuvad soojalt. Paljud, nende seas ka peaminister Julia Gillard, on aga väitnud, et tema surma või tagasiastumise korral peaks Austraalia muutuma vabariigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles