Ahvenamaalt leitud šampanja osutus maailma vanimaks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veuve Cliquot šampanja
Veuve Cliquot šampanja Foto: SCANPIX

Asjatundjate kinnitusel on Ahvenamaalt mereveest leitud šampanja puhul tegemist maailma vanima vahuveiniga.

Kokku leiti merest 168 pudelit Veuve Cliquot’ ja Juglari šampanjat, vahendas MTV3.

Joogilast oli arvatavasti teel Lääne-Soome, mitte Venemaale nagu varem arvati.

Laevavraki ja šampanjalasti vanust pole päris täpselt veel ära määratud, kuid tõenäoliselt on need umbes 200 aastat vanad.

Esimese pudeli leidis Ahvenamaalt pärit sukelduja Christian Ekström selle aasta 6. juulil Föglö lähistelt 55 meetri sügavuselt seni tundmatust vrakist.

Ülejäänud pudelid toodi merest välja saladuse katte all hiljem. Ettevõtmist rahastas Ahvenamaa maakonna omavalitsus, kes on vastavalt seadustele haruldase laadungi omanik.
Pudeleid hoiutakse salajases kohas asuvas veetsisternis.

Mitmed rahvusvahelised oksjonimajad on tundnud pudelite vastu huvi. Ühe pudeli hinnaks võib oksjonil kujuneda koguni 50 000 eurot ehk 782 300 krooni. Konkreetne hind selgub aja Ahvenamaal hiljem korraldataval oksjonil.

Kohalik omavalitsus kavatseb osa pudeleid müüa maha.

Tänane rahvusvaheline pressikonverents on kõigi aegade suurim meediasündmus Ahvenamaal. Üritust sõitis kajastama ligi 100 ajakirjanikku ja fotograafi kuni Ameerika Ühendriikideni välja.

Soome ringhäälingu YLE andmetel on kohal AFP ja Bloombergi ajakirjanikud, ka on esindatud Prantsuse suurim päevaleht Le Monde. Saksamaa ja Põhjamaad on saatnud kohale mitmeid reportereid.

Meediaürituse kõrghetk oli kell 12, kui kokkutulnute jaoks avati kaks šampanjapudelit.
Samast vrakist leiti ka õllepudeleid, mis võivad osutuda maailma vanimaks kesvamärjukeseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles