Grybauskaite: Baltimaad saavad Lissabonist kaitseplaanid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvamees valvamas kohta, kus ülehomme algab Lissaboni tippkohtumine.
Turvamees valvamas kohta, kus ülehomme algab Lissaboni tippkohtumine. Foto: SCANPIX

Baltimaade kaitsekavad saavad eelseisval NATO tippkohtumisel Lissabonis lõpliku heakskiidu kõigilt alliansi 28 liikmesmaalt, teatas uudistevõrk AFP viitega Leedu presidendile Dalia Grybauskaitele.


«Lõpuks, kuus ja pool aastat pärast NATO liikmeks saamist, on meil reaalne, mitte pelgalt formaalne, liikmelisus koos kõigi julgeolekutagatistega,» ütles Grybauskaite pressiesindaja AFP-le. Üle aasta kestnud kõneluste tulemusel valminud kavade sisu on juba nii sõjalisel kui poliitilisel tasemel kinniste uste taga kooskõlastatud.

AFPga anonüümselt rääkinud NATO ametnike kinnitusel on Baltimaade kaitsekavad kokku pandud Poola omaga. Viimase kaitseminister Bogdan Klich avaldas laupäeval heameelt selle üle, et allianss on suutnud panna kaitseplaanid nende riigile.

Uudistevõrk meenutas ka, et Poola on oma 2500 sõduriga üks tipp-panustajaid Afganistani rahvusvahelistesse julgeolekuabijõududesse ning Eestil, Lätil ja Leedul on alliansi tähtsaimal operatsioonil praegu kolme peale kokku ligi 550 kaitseväelast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles