Berliini alandus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Berliinis sabas seismas.
Migrandid Berliinis sabas seismas. Foto: FT.com

Väljas tänaval lebavad magamiskottides pagulased. Noormehed rüselevad hoovis tõkete taga ning ootavad oma vastuvõttu. Silt hoiatab: «Sisenemine ainult sinise randmepaelaga, millel on tänane kuupäev.»

Berliini tervishoiu- ja sotsiaalagentuur ehk nn Lageso on tuhandetele varjupaigataotlejatele väravaks ellu Saksamaal. Siin tuleb põgenikel registreeruda, et pääseda ligi raviteenustele, eluasemetele ja sotsiaaltoetustele. Ootamist tuleb mõõta mitte tundides vaid päevades.

Aga riigi jaoks, mis on uhkustanud oma korra ja moraalsusega, on kaootilised stseenid selles kvartalis osutunud sügavalt alandavaks, kirjutab Financial Times. Neljapäeval astus seetõttu linnapea nõudmisel tagasi Lageso juht Franz Allert – pärast kuid kestnud raskusi ülesannete täitmisel.

Praeguse seisuga on Berliini tänavu tulnud üle 73 000 põgeniku nendest miljonist, kes üle Euroopa Saksamaale on matkanud. Administratiivse koormuse tõttu on paljudel raskusi põhivajaduste täitmisega.

Olukord Lagesos läks allakäiguspiraali alates augustist, kui põgenikke hakkas saabuma rekordilisel hulgal. Olukord läks ühel juhul niivõrd pigeliseks, et pikka aega sabas seisnud varjupaigataotlejad üritasid hoonele tormi joosta.

Kaost rõhutas veelgi oktoobrikuine juhtum, kus agentuuri hoovist rööviti bosnialasest põgeniku 4-aastane poeg. Poisi röövinud mees, tunnistas hiljem üles, et kasutas last seksuaalselt ära ja tappis ta.

Põgenikud on neid Berliinis tabanud raskustest hämmingus – tulid nad ju Saksamaale suurte ootustega sealse efektiivsuse suhtes. «Meil on vaja raha ja ühiselamut, kus magada. Aga iga päev nad ütlevad meile, et tulge homme,» ütles süürlasest meditsiinitudeng Ahmed Jehad Lageso hoovis Financial Timesi reporterile.

Kriis Berliinis tuleneb nii pagulaste kogusest kui linnavalitsuse katsetest võlast vabaneda ja eelarve tasakaalu saada. Berliini linnapea Michel Müller tunnistas neljapäeval linnanõukogus eelarvedebatil, et munitsipaalametitel ja Lagesol nende hulgas «on lastud maha käia».  

Kujunenud olukorras ei meeldi linnaisadele enam Berliini senine slogan «vaene, aga seksikas.» Müller mõtles neljapäeval, et pigem tuleks olla «nutikas, aga seksikas». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles