Pariis: Avalikustati kliimaleppe tekst

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimakonverentsiga samaaegselt on aktivistid vallutanud Pariisi tänavad.
Kliimakonverentsiga samaaegselt on aktivistid vallutanud Pariisi tänavad. Foto: SCANPIX

Pariisis peetavate ÜRO kliimakõneluste korraldajad avaldasid maailmaorganisatsiooni veebilehel kokkulepe kavandi.

Arenenud riigid ja arengumaad on aastakümneid edutult vaielnud kliimasoojenemise pidurdamiseks vajalike sammude üle. Tänase kokkuleppe keskmes on fossiilkütuste, nagu nafta, süsi ja maagaas, kasutamise piiramine energiatootmises.

Fossiilkütuste põletamise tagajärjel tekkivad kliimasoojenemist põhjustavad kasvuhoonegaasid, mille piiramiseks läheb vaja revolutsiooni energiatõhususes ning puhaste energiaallikate laiemat kasutuselevõttu.

«Kliimamuutus kujutab endast pakilist ja potentsiaalselt pöördumatut ohtu planeedi inimühiskondadele,» seisab leppe kavandis.

Arengumaad on nõudnud, et arenenud riigid kannaksid kliimasoojenemise pidurdamisel suuremat koormat, sest nende arvele langeb suur osa alates tööstusrevolutsiooni algusest õhku paisatud kasvuhoonegaasidest.

USA ja teised nö rikkad riigid on samas välja öelnud, et ka arengumaad peavad tegema rohkem. Nende väitel langeb praegu enamik kasvuhoonegaasidest arengumaade arvele, nagu India ja Hiina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles