Uuring: Venemaa kasvatab relvamüügil haaret

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene raketisüsteem BUK-M2E.
Vene raketisüsteem BUK-M2E. Foto: SCANPIX

Põhja-Ameerika ja Lääne-Euroopa relvatootjad domineerisid 2014. aastal rahvusvahelisel relvaturul, kuid nende osakaal vähenes, samal ajal kui Venemaa ja Aasia kompaniide turuosa kasvas, selgus Stockholmis baseeruva Rahvusvahelise Rahu-uuringute Instituudi (SIPRI) täna avaldatud raportist.

Saja suurima relvastuse ja sõjaväeteenistusega seotud kompanii käibe kogumaht vähenes neljandat aastat järjest ning ulatus 401 miljardi dollarini (364 miljardi euroni). 2013. aastaga võrreldes oli langus 1,5 protsenti.

Nimekirja esinumber on USA kompanii Lockheed Martin, mille müügimaht kasvas eelmisel aastal 3,9 protsenti 37,5 miljardi dollarini.

USAs ja Lääne-Euroopas baseeruvad kompaniid domineerisid jätkuvalt 100 firma pingereas, neile kuulus 80 protsenti turust. Samas ajal vähenesid nende müüginäitajad 2014. aastal 2013. aastaga võrreldes ühtekokku 3,2 protsendipunkti.

Ülejäänud maailma esindava 36 kompanii müügimaht aga kasvas 25 protsenti, seda mõjutas jõuliselt Vene relvamüügimahu ligi 50-protsendine kasv.

11 SIPRI nimekirjas oleva Vene firma tulu kasv oli 48,4 protsenti.

Kõrgeimal, 11. positsioonil oli SIPRI nimekirjas Almaz-Antei 8,84 miljardi dollari suuruse käibega. Almaz-Antei toodab muu hulgas raketisüsteeme BUK.

Suur osa Vene relvatoodangust läheb oma riigi relvajõududele, kuid venelastel on ka suurkliente mujal maailmas, teiste seas India ja Hiina.

Venemaa relvamüük ei tundu palju kannatama rahvusvahelistest sanktsioonidest, mis kehtestati Moskvale pärast Krimmi annekteerimist 2014. aasta märtsis.

Ekspertide sõnul on sanktsioonid lihtsalt pannud Moskvat otsima uusi turge ja töötama välja uusi tehnoloogiaid.

Konflikti tõttu Venemaaga on aga Ukraina relvamüük langenud 37,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles