Venemaa kavandab suurimat ümberasustamist pärast Stalini küüditamisi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskvalased Punasel väljakul.
Moskvalased Punasel väljakul. Foto: SCANPIX

Kreml vaeb plaani, mis tooks kaasa suurima rahvastiku mööda maad teistesse kohtadesse paigutamise pärast Jossif Stalini 1940ndate küüditamisi Nõukogude Liidus, vahendab ajaleht Irish Independent Vedomostit.


Praeguse seisuga on suurem osa Venemaa 141 miljonist elanikust koondunud kahekümne suurema linna ümbrusse. 90 protsenti sealsetest linnadest on aga suhteliselt väiksed, neis elab kuni 100 000 inimest.

Vedomosti kätte lekkinud plaani kohaselt pole sellistel kohtadel tulevikku ja need ei vääri arendamist. Kava paneb ette kolida inimesed väiksematest ja kaugematest asulatest ümber eelmainitud 20 suurlinna ümbrusse.

Siiski ei kavatse Vene võimud sel korral inimesi kolida vägisi ja relva ähvardusel nagu küüditamiste ajal, vaid ümberasumine saab olema majanduslik valik.

Suur osa Vene maapiirkondadest kipub välja surema juba niigi: noored inimesed kolivad suurematesse asulatesse ning Nõukogude Liidu kunagised ühe-kahe tehase ümber ehitatud monolinnad pole enam majanduslikult elujõulised. Nõukogude võimud lasksid rajada asulaid ka kohtadesse, kus kliima oli karm ja inimeste põhivajaduste rahuldamine kallis.

«Pole vajadust võidelda asjade käiguga ning me peame arendama suurlinnu ja linnakeskusi,» vahendas Vedomosti valitsuse plaani sõnu.

Analüütikute hinnangul on see plaan, mis veeretab Venemaa tagasi Nõukogude aega, osa president Dmitri Medvedevi Venemaa moderniseerimise kavast. «Riigi kaardi muutmine on vajalik, kuid mitte just kerge ülesanne, mis tuleb ellu viia väga hoolikalt, sest igasugune ülereageerimine võib viia võitlusele linnaressursside üle,» tsiteeris leht anonüümset valitsusallikat.

Samas vaatlejad usuvad, et sellest kavast võib saada edukas tööriist Venemaa 2012. aasta presidendikampaanias.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles