Nafta hind läheneb 11 aasta madalaimale tasemele

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftamahutid Denveris, USAs.
Naftamahutid Denveris, USAs. Foto: Scanpux

Nafta hind läks täna taas suurde langusesse ning on lähenemas 11 aasta madalaimale tasemele, sest hinnasõda Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) ning naftakartelli mittekuuluvate riikide vahel põhjustab järgnevatel ilmselt kuudel suurt ülepakkumist.

Brenti nafta hind kukkus pärastlõunal 3,4 protsenti 36,7 dollarini barrel, mis on selle madalaim hind alates 2008. aasta detsembrist  ja peamiselt USAs kaubeldava WTI hind langes 2,5 protsenti 34,70 dollarini barrel. Nafta hinna finantskriisi aegne madalaim tase oli 32,40 dollarit barrel. Enne seda nafta hind nii odav 2004. aasta märtsis.

Mõlemad maailmaturu hinda peegeldavad hinnaindeksid on langenud iga päev pärast 4. detsembrit toimunud OPECi naftaministrid ei kehtestanud tootmise ülempiiri. Alates sellest ajast on musta kulla hind langenud 13 protsenti.

Uue aasta alguses on pakkumine järsult kasvamas, sest Iraani eksport kasvab. Detsembris kerkib Iraani eksport kuue aasta kõrgeimale tasemele.

Investeerimispanga Morgan Stanley analüütikute hinnangul kasvavad OPECi toodangumahud järgmisel aastal miljoni barreli võrra ööpäevas.

«Peaaegu kogu lisanafta tuleb Iraanist, Iraagist ja saudidelt,» kirjutasid analüütikud täna klientidele saadetud lühiraportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles