ÜRO kohus esitas punakhmeeride mereväeülemale genotsiidisüüdistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodžalane Loeung Lanh peab Phnom Batheay külas pühamut, kus väljapanekul on punakhmeeride režiimi ajal hukkunute kolbad.
Kambodžalane Loeung Lanh peab Phnom Batheay külas pühamut, kus väljapanekul on punakhmeeride režiimi ajal hukkunute kolbad. Foto: SCANPIX

ÜRO toetusel tegutsev Kambodža sõjakuritegude tribunal esitas täna punakhmeeride režiimi aegsele mereväeülemale ametlikult süüdistuse genotsiidis ja inimsusevastastes kuritegudes.

Aastatel 1975-1979 Kambodžat valitsenud punakhmeeride mereväeülem Meas Muth ilmus tribunali sõnul kohtusse vabatahtlikult. Meas Muthile esitati süüdistus tapmises, genotsiidis, inimsusevastastes kuritegudes ja teistes rikkumistes.

2006. aastal loodud Kambodža sõjakuritegude tribunalis töötavad kõrvuti rahvusvahelised ja Kambodža kohtunikuametnikud.

Varasematel kohtuprotsessidel on seni süüdi mõistetud kolm kohtualust -  punakhmeeride ideoloogiajuht Nuon Chea, Demokraatliku Kamputšea riigipea Khieu Samphan ja toonase kinnipidamisasutuse Tuol Slengi vanglaülem Kaing Guek Eav.

Kambodža võimud  kohtualuse ringi laiendada ei soovi. Peaminister Hun Sen hoiatas aasta algul, et kohtualuste ringi laiendamine võib õhutada endisi punakhmeeride liikmeid alustama kodusõda.

Hun Sen oli punakhmeeride kesktaseme juht enne deserteerumist ajal, mil vasakäärmuslik režiim oli veel võimul.

Punakhmeeride võimul oleku ajal hakati Kambodžas juurutama «linnadeta sotsialismi». Kaotati raharinglus ja kaubandusvõrk, linnaelanikud asustati vägivaldselt maale, kus nad sunniti töötama kommuunides. Üritati hävitada Kambodža niigi vähene intelligents - kolm ja pool aastat hiljem oli näiteks 11 000 üliõpilasest ellu jäänud vaid 45. Mõistagi suleti kõik kõrgkoolid, peaaegu kõik keskkoolid ja paljud algkoolid. Kaotati perekond, keelati armastus - abielluda võis vaid valitseva partei loal. Vanemad kui kuueaastased lapsed võeti vanemailt ära ja pandi tööle. Üldine töökohustus algas kümnendast eluaastast.

Režiimi suurim kuritegu oli aga genotsiid omaenda rahva vastu. Enne võimuhaaret elas riigis ligi kaheksa miljonit inimest, kellest kolme ja poole aastaga hävitati erinevail andmeil kaks-kolm miljonit.

Punakhmeeride hirmuvalitsuse lõpetas 1979. aastal Vietnami sissetung. Punakhmeeride liider Pol Pot ehk «Vend number üks» suri 1998. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles