Poola liidrid kritiseerisid Schulzi süüdistuse eest riigipöördes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peaminister Beata Szydło
Poola peaminister Beata Szydło Foto: SCANPIX

Poola peaminister Beata Szydło kritiseeris esmaspäeval Euroopa Parlamendi presidenti Martin Schulzi märkuste eest, mille kohaselt sarnaneb paremkonservatiivse valitsuse võimuletulek Poolas riigipöördele.

«Poolas toimuval on riigipöörde omadused ja see on dramaatiline. Eeldan, et sel nädalal või jaanuaris õnnestub meil seda europarlamendis laialdaselt arutada,» ütles Schulz esmaspäeval Saksa raadiojaamale Deutschlandfunk.

Szydło nimetas esmaspäeval europarlamendi esimehe sõnu vastuvõetamatuks ja ütles, et ootab Schulzilt vabandust.

Poola välisminister Witold Waszczykowski, kes on palunud riigi suursaadikul ELi juures Schulziga tema märkuste pärast kohtuda, nimetas riigipöördemärkusi alusetuks ja seetõttu vastutustundetuks.

«Selline kõrgetasemeline poliitik peaks olema enne avalikke väljaütlemisi kaugeltki paremini informeeritud,» lausus Waszczykowski.

«Ta peaks teadma vähemalt seda, et Poolas olid hiljuti vabad ja demokraatlikud valimised, mille tulemused on vaieldamatud, ning et nüüd käib Poolas, nagu paljudes teistes demokraatlikes riikides, normaalne poliitiline debatt institutsioone puudutavate lahenduste üle,» ütles välisminister.

Valitsev Seadus ja Õiglus (PiS) võitis oktoobri lõpus üldvalimised, saavutades parlamendis enamuse. Kaheksa aastat opositsioonis veetnud konservatiivne erakond ei raisanud novembri keskpaigas võimule saades aega, asendades kiiresti riigi eriteenistuste juhid.

Euroskeptiline partei kavatseb ümber korraldada ka riigimeedia. Hetkel on sihikule võetud konstitutsioonikohus.

PiSi käes on ka presidenditool, mille hõivas mais Duda. PiSi esimees Jarosław Kaczyński tegi valimisvõidu järel peaministri Duda kampaaniajuhist Szydłost.

Konstitutsioonikohus teatas detsembri algul, et mitu lõiku PiSi poolt paar päeva pärast võimule pääsemist vastu võetud seaduses on kõlbmatud.

Seadus lubas presidendil nimetada konstitutsioonikohtusse viis erakondliku taustaga kohtunikku, ehkki eelmine liberaalse Kodanikeplatvormi ja Poola Talurahvapartei (PSL) enamusega parlament oli enne ametist lahkumist sinna viis eelistatud kohtunikku juba määranud.

Duda vannutas viis PiSi toetusega kohtunikku kiiresti ametisse. Õiguseksperdid on presidendi käitumist kritiseerinud, süüdistades riigipead - kõrgharidusega juristi - põhiseaduse rikkumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles