USA mõttekoda soovitab Balti regiooni tuumarelvavaba tsooni loomist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aatompommi plahvatusest tekkiv nn tuumaseen. Pilt on illustratiivne
Aatompommi plahvatusest tekkiv nn tuumaseen. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

USA mõttekoja Stimson Center avaldas teisipäeval raporti, milles märgitakse, et kuigi tuumasõja oht Põhja/Balti regioonis on vähene, siis võiks seda veelgi vähendada tuumarelvavaba tsooni loomisega, mida haldaksid piirkonna neutraalsed riigid.

«Kuigi risk tuumasõjaks NATO ja Venemaa vahel on vähene, siis selle pikaajalised tagajärjed kogu regioonile ja inimelude kaotused oleksid tohutud. Seega oleks kõigi vastutustundega valitsuste kohustus leevendada oma retoorikat, vähendada pingeid ja välistada igasuguseid sõjalisi vahejuhtumeid,» kirjutas raporti üks kaasautoritest Alex Bollfrass.

Raportis soovitatakse ühtlasi tugevdada NATO võimekust kaitsta Balti riike ja heidutada sellega Venemaa sekkumist ning alustada dialoogi regioonis tuumarelvadevaba tsooni loomiseks.

Raportis märgitakse, et see eeldaks näiteks Venemaa tuumarelvade eemaldamist Kaliningradist, kui nad seal on, aga ka NATO tuumarelvade äraviimist Saksamaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles