Video: Trump pidi vabariiklaste televäitluses asuma kaitsepositsioonile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste seni populaarseim  presidendikandidaat, ärimogul Donald Trump pidi Nevadas Las Vegases toimunud televäitluses kaitsma end rivaalide rünnakute eest.

Vabariiklaste nüüdse avaliku väitluse teemadeks olid rahvuslik julgeolek ja äärmusrühmituse Islamiriik vastane võitlus, edastab AFP.

Trump sõnas, et ta tahaks sulgeda «osa internetist» äärmusrühmituse Islamiriik uute liikmete värbamiskampaaniate tõttu.

«Sulgeda tuleks see osa, mida kasutavad džihadistid ning kus levitatakse äärmusideoloogiat,» teatas presidendikandidaat.

Kohal olnud vilistasid Trumpi välja, kui ta püüdis oma seisukohta selgitada.

Trump võttis kohe väitluse alguses sõna oma skandaalse väljaütlemise teemal, et moslemeid ei tohiks enam USAsse lubada, kuna nad kujutavad endast julgeolekuohtu.

«Tegemist ei ole diskrimineerimise, vaid julgeoleku tagamisega. Samuti ei ole see tingitud teatud grupi religioonist või usust,» selgitas vabariiklane.

Jeb Bush andis Trumpile vastulöögi öeldes, et rahu armastavad moslemid on USAsse oodatud ning kui USA seab teatud grupile sissesõidukeelu, siis on see enda isolatsiooni panemine.

Bush lisas, et Trump on seni oma esinemistega kaost külvanud ja kui Trump saaks presidendiks, siis langeks riik kaosesse.

Teised vabariiklaste kandidaadid Mako Rubio, Ted Cruz ja Ben Carson jäid diplomaatiliseks ning ei rünnanud Trumpi nagu Jeb Bush.

New Yorgi endine kuberner George Pataki kommenteeris hiljem Twitteris, et Trumpi ettepanek moslemeid mitte riiki lubada läheb põhiseadusega vastuollu ning näitab ameeriklasi kui tagurliku maailmavaate pooldajaid.

Pataki lisas, et Trumpil on väga kitsas silmaring ning tänapäevapoliitikast ei ole tal õhkõrna aimugi.

Senaator Lindsey Graham omakorda süüdistas Trumpi, et kandidaat tegi just seda, mida ta teha ei oleks tohtinud – kuulutas moslemitele ja isamiusule sõja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles