Kreml üritab 32 miljardi dollari eest riigivara müüa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreml.
Kreml. Foto: SCANPIX

Vene valitsus on kiitnud heaks plaani müüa järgmise kolme aastaga ligikaudu 32 miljardi dollari eest riigivara – suurim sedalaadi aktsioon alates 1990. aastatest.


Muuhulgas müüakse vähemusosalusi riigipankades Sberbank ja VTB, samuti tükk riiklikust raudteemonopolist.
Eesmärk? Vähendada eelarvepuudujääki ning parandada pilti Venemaa investeerimiskliimast.

Majandusminister Elvira Nabiullina ütles, et eile allakirjutatud otsusest lähtuvalt lähevad müüki osalused 10 suures riigiettevõttes – näiteks 15 protsenti naftafirmast Rosneft – ja 850 vähemtuntud firmas. Tehingud tahetakse sooritada aastail 2011-2013 ning sisse peaks tulema 1000 miljardit rubla.

Valitsuse sõnum investoritele on, et nood on teretulnud ja et majandusel lastakse vabamalt hingata. Investoreid on tarvis selleks, et lükata hoogu sisse majanduskasvule, mis peaks tänavu tulema 4 protsenti ja jääb seega maha teistest BRICi maadest Brasiiliast, Indiast ja Hiinast.

Analüütikud hoiatasid, et investorite meelitamine ei tule Venemaa jaoks kerge, kuna neid tõmbab rohkem teistesse arengumaadesse.

Kapitali väljavool Venemaalt on arvestatav, iga nädalaga lahkub hinnanguliselt 3 miljardit dollarit.

Moskva investeerimispanga vanemanalüütik Jevgeni Gavrilenkov ütles, et investorid muretsevad üha enam Venemaa makromajandusliku väljavaate pärast. Kuna riiklikud kulutused kasvavad, on tuleva aasta eelarve säästulävi lükatud üles 109 dollari peale naftabarreli kohta. Omandiõiguste kaitse ja õigusriik on jätkuvalt nõrgad.

Transparency Internationali viimase reitingu järgi on Venemaa korruptsiooniindeksilt 178 riigi hulgas 154. kohal – mis on ajalooliselt viletsaim seis.

«Tegemist on vähemusosaluste müügiga, mis ei muuda märkimisväärselt nimetatud ettevõtete juhtimise stiili,» ütles Gavrilenkov. «Pigem on tegemist riigieelarvet puudutava meetmega, mitte katsega tõsta juhtimise kvaliteeti.»

Ühe Vene suunal tegutseva fondi juhataja Steven Dashevsky ütles, et «suurte nimede» nagu VTB, Sberbanki ja Rosnefti osade müümisega Venemaal ilmselt raskusi ei tule – eriti nende praegust madalat turuväärtust silmas pidades.

Aga ta lisas, et kui Venemaa tahaks oma varade eest parimat võimalikku hinda, tuleks firmade juhtimise taseme tõstmisele palju rohkem tähelepanu pöörata.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles