Tai võime tabas Kremli pahameel

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor But.
Viktor But. Foto: SCANPIX

Tai peaminister Abhisit Vejjajiva jättis ära oma visiidi Venemaale ja kaitses otsust anda ebaseaduslikus relvakaubanduses süüdistatav Vene ärimees Viktor But välja USA-le.

USA süüdistab Buti terrorismile kaasaaitamises ning ulatusliku illegaalse relvakaubanduse organiseerimises. Süüdimõistmise korral ootab 2008. aastal Tai pealinnas Bangkokis tabatud Buti eluaegne vanglakaristus, vahendas uudisteagentuur AFP.

Kuna But on Vene kodanik ja endine sõjaväeluure (GRU) polkovnik, tekitab juhtum pingeid nii USA-Vene kui ka Vene-Tai suhetes. Buti väljaandmist USA-le on Venemaa välisministeerium nimetanud ebaseaduslikuks ning leidnud, et see sai teoks ainult Tai võimudele avaldatud USA poliitilise surve tõttu.

Tai valitsusjuhi kinnitusel ei langetatud otsust anda But üle Ühendriikidele viimase surve tõttu. Abhisiti sõnul pole tema visiidi tühistamine seotud Buti juhtumiga, vaid põhiseaduslike vaidlustega kodumaal.

Peaministri sõnul ei teinud Venemaa siiski piisavalt jõupingutusi, et juhtumit vaidlustada.

«Te peate küsima Venemaalt, miks nad midagi ette ei võtnud,» kommenteeris Abhasit, kes avaldas lootust, et Buti juhtum ei sea ohtu kahe riigi vahelisi suhteid. «Venemaa peab arvestama suhteid laiemalt ning mitte lubama ühel teemal suhteid mõjutada.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles