Poola astus välja Ida-Euroopa riikide kaitseks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bronislaw Komorowski.
Bronislaw Komorowski. Foto: SCANPIX

Poola president Bronisław Komorowski ütles homme Lissabonis algava NATO tippkohtumise eel, et Vene-NATO suhted ei tohi ohustada Ida-Euroopa julgeolekut.

«NATO-Vene suhteid ei saa arendada teiste Ida-Euroopa riikide julgeolekuhuvide arvel,» kirjutas Komorowski Poola ajalehes Gazeta Wyborcza ilmunud arvamusloos, vahendas Poola raadio koduleht.

Komorowski tuletas meelde, et kõigi alliansi 28 liikmesriigi julgeolekugarantiid on sätestatud võrdsetel alustel, viidates NATO kollektiivkaitsest rääkivale artikkel 5-le, mille paika pidavuses on 1999. aastal ja hiljem organisatsiooniga liitunud Kesk- ja Ida-Euroopa ning Balkani riikid kahelnud.

Komorowski hinnangul erineb suhtumine neisse julgeolekutagatistesse riigiti, sest Lääne-Euroopas suhtutakse neisse teisiti kui Poolas ja teistes Ida-Euroopa riikides, mida riigipea iseloomustas kui Euroopa kontinendi perifeeriat.

Komorowski hinnangul peaks NATO tegema jõupingutusi piirkonna julgeolekuolukorra stabiliseerimiseks ja seejuures arendama suhteid Venemaaga nii, et julgeoleku tagamisest võidaksid mõlemad pooled. 

Lissaboni tippkohtumiste tähtsaimaks sündmuseks saab pärast 11 aastat uue strateegilise kontseptsiooni vastuvõtmine, mis paneb paika ka alliansi suhted Venemaaga. NATO tulevasi tegevusvaldkondi puudutava dokumendi sisu on kuni selle kinnitamiseni saladus.

Leedu presidendikantselei teatas aga sel nädalal, et Lissaboni tippkohtumisel saavad alliansi liikmesriikide lõpliku heakskiidu ka Balti riikide kaitseplaanid, mis anonüümsete allikate väitel on seotud Poola kaitsekavaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles