ÜRO julgeolekunõukogu võttis vastu resolutsiooni ISi rahavoogude piiramiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISi liikmed Raqqas marssimas.
ISi liikmed Raqqas marssimas. Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu võttis neljapäeval ühehäälselt vastu resolutsiooni sanktsioonide karmistamisest äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, millega loodetakse vähendada pühasõdalaste sissetulekuallikad.

USA rahandusminister Jacob Lew juhtis julgeolekunõukogu ajaloo esimest rahandusministrite kohtumist. Tegemist on sammuga Süüria konflikti lõpetamisele suunatud diplomaatiliste jõupingutuste toetuseks.

Dokument on edasiarendus varasemast resolutsioonist, millega loodi must nimekiri terrorivõrgustiku Al-Qaedaga seotust.

Resolutsioonis ärgitatakse valitsusi tagama selliste seaduste rakendamine, mis kriminaliseeriks ISi ja nendega välisriigist liitumise. Lisaks palutakse tõhustada riikidevahelist teabevahetust ning värbama võitluseks ka erasektori firmasid.

Riike kutsutakse üles lõikama läbi ISi valdusesse jõudva raha, vara ja majanduslike ressursside voogu ning kandma aktiivsemalt nimesid sanktsioonide nimekirja.

Veebruaris kiideti heaks Moskva koostatud resolutsioon äärmuslaste sissetulekute kärpimiseks, kuid diplomaatide sõnul pole riigid tegutsenud rahastuse läbilõikamiseks piisavalt kiiresti. Nüüd arutlusel olev resolutsioon näeb ette selle raames astutud meetmetest raporti koostamist 120 päeva jooksul pärast otsuse rakendumist.

Lisaks palutakse  ÜRO peasekretäril Ban Ki-moonil koostada 45 päeva jooksul raport ISi ohust ja sissetulekuallikatest.

Analüüsifirma IHS andmeil on ISi igakuine sissetulek umbes 80 miljonit USA dollarit, kuid seda mõjutavad USA juhitud koalitsiooni ja Vene sõjalennukite rünnakud naftataristule.

Rühmituse sissetulekust umbes pool tuleb väljapressimisest ning omastatud või röövitud varast, umbes 43 protsenti naftamüügist ning ülejäänu narkosmugeldamisest, elektrimüügist ja annetustest, kirjutas IHS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles