Cameron kutsus ELi liidreid koostööle Briti nõudmiste asjus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron kutsus neljapäeval Euroopa Ülemkogul Euroopa Liidu (EL) liidreid koostööle seoses Londoni nõudmistega bloki reformimiseks.

Cameron ütles Brüsselis ELi valitsusjuhtide õhtusöögil, et tema nõudmised sotsiaaltoetuste piiramiseks teistest ELi riikidest pärit migrantidele on vajalikud selleks, et piirata migratsiooni, mis on Suurbritannia üle koormanud, ja takistada Brüsselil Londoni suveräänsust piirata.

«Me peame pakkuma lahendusi briti rahva murele, et nad tiritakse oma tahte vastaselt poliitilisse projekti. See hirm on õõnestanud Briti avalikkuse usaldust ELi vastu palju aastaid,» vahendasid Briti ametnikud Cameroni sõnu.

«Kas me suudame ilmutada paindlikkust Ühendkuningriigi muredele vastutulemiseks ja teha koostööd selle parandamiseks?» küsis Briti valitsusjuht.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk ja Prantsuse president François Hollande hoiatasid varem neljapäeval, et mõned Briti nõudmised on vastuvõetamatud.

Suurimat vastuseisu on liikmesriikides tekitanud nõue jätta teistest ELi maadest Suurbritanniasse tööle tulnud migrandid esimeseks neljaks aastaks sotsiaaltoetusteta. Teised riigid peavad seda diskrimineerimiseks.

Lisaks soovib London kaitset euroalasse mittekuuluvatele liikmesriikidele, suuremat võimu liikmesmaade parlamentidele ning ELi bürokraatia vähendamist.

Cameron on lubanud korraldada enne 2017. aasta lõppu referendumi Suurbritannia jäämise üle ELi ja lubanud seda toetada juhul, kui tal on eelnevalt õnnestunud saavutada Brüsselilt paremad liikmesustingimused.

«Migratsiooni ulatus, mida me oleme üsna lühikese aja jooksul näinud, on olnud pretsedenditu, sealhulgas koormus, mille see asetab kogukondadele ja avalikele teenustele,» lausus Cameron.

Tema sõnul on see briti rahva jaoks tõsine mure ja vähendab nende toetust ELile. «Me peame leidma sellele probleemile efektiivse lahenduse. Riigid vajavad paindlikkust, et nad saaksid teha muudatusi sotsiaalsüsteemi rände paremaks haldamiseks,» lausus Briti peaminister.

Euroopa allikate sõnul lootis Cameron teha Ülemkogu aruteludel piisavalt edusamme, et ametnikud saaksid seejärel töötada välja kokkuleppe, mille järgmine Euroopa Ülemkogu saaks veebruaris heaks kiita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles