Lätis on populaarseim Koosmeel, võimupartei ületab napilt valimiskünnise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laimdota Straujuma.
Laimdota Straujuma. Foto: SCANPIX

Läti populaarseima erakonna, peamiselt venekeelse elanikkonna huve esindava Koosmeele toetus on ligi neli korda kõrgem võimupartei Ühtsus omast, ilmnes hiljutise arvamusküsitluse tulemustest.

Latvijas Fatki küsitluse järgi hääletaks kahed viimased parlamendivalimised võitnud suurima vasakpoolse opositsioonierakonna Ühtsus poolt 19,5 protsenti vastanuist.

Seejuures pole Koosmeele toetusnumbrites aastatega väga suuri kõikumisi toimunud. Võrreldes novembriga tõusis Koosmeele toetus 1,4 protsenti.

Populaarsuselt teine erakond on senisesse valitsuskoalitsiooni kuulunud Roheliste ja Talurahva Liit (ZZS), mida toetas 15,6 protsenti küsitletuist. Kolmas on samuti valitsusliitu kuulunud Rahvuslaste Ühendus 8,7 protsendiga. Mõlema erakonna toetus on võrreldes novembriga tõusnud.

Tagasi astunud peaministri Laimdota Straujuma paremtsentristliku erakonna Ühtsus toetus on langenud aga langenud 5,5 protsendile, millega erakond ületaks napilt viieprotsendilise valimiskünnise. Veel novembris oli Ühtsuse toetus 2,6 protsenti kõrgem.

Umbes sama palju toetajaid – viis protsenti – on mulluste parlamendivalimiste tulemusena seimi pääsenud Läti Regioonide Blokil.

Ülejäänud erakondade toetus on alla viie protsendi. See tähendab, et alla valimiskünnise on langenud ka mullu parlamenti pääsenud endise riigikontrolöri Inguna Sudraba poolt asutatud erakond Südamest Lätile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles