Rwanda rahvas: president võib veel mitu aastakümmet valitseda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rwanda president Paul Kagame.
Rwanda president Paul Kagame. Foto: Reuters/ScanPix

Aafrika riigi Rwanda elanikud hääletasid põhiseadusmuudatuse poolt, mis võimaldaks president Paul Kagamel 2034. aastani ametisse jääda, ütlesid valimisametnikud laupäeval osalistele hääletustulemustele tuginedes.

«Oleme näinud rahva tahet. On selge, et kui rahvas midagi tahab, siis ta selle ka saavutab,» ütles riikliku valimiskomisjoni esimees Kalisa Mbanda. Loetud 70% referendumihäältest oli põhiseaduse muutmise poolt 98,1%.

Kaks ametiaega president olnud 58-aastane Kagame saab kandideerida 2017. aastal kolmandaks seitsmeaastaseks ametiajaks. Pärast seda hakkavad kehtima uued reeglid ja tal on õigus kandideerida veel kaheks viieaastaseks ametiajaks. Ühtekokku on Kagamel võimalik pidada presidendiametit veel 17 aastat – kuni aastani 2034.

Ameerika Ühendriigid ja Euroopa Liit taunivad kavandatavaid Rwanda põhiseadusmuudatusi kui demokraatiat õõnestavat sammu. Ka Rwanda opositsioon peab referendumit ebademokraatlikuks.

Tutsi rahvusest Kagamest sai Rwanda president 2000. aastal, kuid ta oli riigi de facto liider juba alates 1994. aastast, mil tutsi mässuliste armee tegi lõpu hutude enamuse genotsiidile, mis nõudis kuni miljoni inimese, peamiselt tutsi elu.

Tema teeneks peetakse riigi stabiilsust ja majanduskasvu, kuid kriitikute sõnul on ta autoritaarne valitseja, kes lämmatab opositsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles