Norras Svalbardi saarestikus hukkus laviinis üks ja sai viga üheksa inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Norra arktilises Svalbardi saarestikus hukkus laupäeval üks ja sai kannatada üheksa inimest, kui laviin mattis enda alla umbes 10 maja, teatasid kohalikud ametnikud.

Kuberneri kantselei ütles, et saarestiku pealinna Longyearbyeni lähedal asuva Sukkertoppeni mäe nõlvadel vallandunud laviin surmas ühe 40-aastase kohaliku mehe.

Kohaliku haigla kõneisik ütles, et kannatada sai üheksa inimest - neli last ja viis täiskasvanut. Kahe lapse ja ühe täiskasvanu seisund on kriitiline.

Kohalik omavalitsus teatas esialgu, et mitu inimest on jäänud kadunuks, kuid andis laupäeva pärastlõunal teada, et kõik on leitud.

Umbes kella 11 paiku aset leidnud laviin mattis enda alla kümmekond puitmaja ning viis nad endaga paarkümmend meetrit kaasa.

Norra päevaleht Aftenposten kirjutas, et laviini piirkonnas evakueeriti inimesed umbes 40 majast, kuna vallanduda võivad uued laviinid.

Norrast Tromsöst peaks lähitundidel lendama Svalbardi tähtsaimasse keskusesse Longyearbyeni rühm arste.

Abivajajad saavad peavarju kohalikus noortekeskuses ja kirikus.

Svalbardi kuberneri kõneisik Tone Hertzberg ütles, et laupäevane laviin on ilmselt seotud reede õhtul piirkonda tabanud tormiga.

Kohalik päevaleht Svalbardposten kirjutas, et tormituulte kiirus ulatus 26,5 meetrini sekundis. Tegemist oli viimase 30 aasta rängima maruga selles regioonis.

«Mu maja hakkas järsku liikuma. Hüppasin välja, kui maja üks külg järsku kadus,» kirjeldas läbielatut Eva Gröndal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles