Sloveenlased hääletavad samasooliste abielu üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värskelt abiellunud geipaar. Foto on illustreeriv.
Värskelt abiellunud geipaar. Foto on illustreeriv. Foto: Reuters/ScanPix

Valdavalt katoliiklikus Sloveenias peetakse täna referendum samasooliste abielu üle ja sloveenlastest võivad saada endises idablokis esimesed, kes geidel abielluda lubavad.

Sloveenia parlament võttis märtsis vastu seaduse, milles muudeti abielu definitsiooni. Abielu on määratletud kui «kahe inimese liit», mitte «mehe ja naise liit». Geid saavad seadustes heterotega võrdsed õigused ja neil lubatakse ka lapsendada.

Seaduse vastased käivitasid aga otsekohe kampaania muudatuste tühistamiseks ja need ei jõustunudki. Tänini ei ole veel ükski samasooline paar abielluda saanud. Rühmitusel «Kaalul on lapsed» õnnestus koguda 40 000 allkirja referenduminõude toetuseks.

Riigitelevisioonis reedel teatavaks tehtud viimaste arvamusküsitluste põhjal saab geiabielude vastane leer 55,5 protsenti häältest ja prognoositav osalus on 46 protsenti. Tulemuste jõustumiseks peab võitja poolel olema vähemalt 20 protsenti valimisõigusega kodanikest. Teised küsitlused ennustavad tasavägisemat heitlust.

Kui homoabielude vastased võidavad, muudetakse tsiviilkoodeks endiseks. Kehtima jääb seadus, mis lubab registreerida tsiviilpartnerlust, kuid ei luba lapsi adopteerida.

Slovakkia valijad lükkasid samasooliste abielu tagasi juba 2012. aasta referendumil, kuid siis oli osalus sel pühapäeval oodatust madalam.

Esimesed tulemused tehakse teatavaks kell üheksa õhtul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles