Islamiriik äritseb passidega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitleja
Islamiriigi võitleja Foto: SCANPIX

Saksa meedia viitas lääneriikide luureandmetele, mille kohaselt äärmusrühmitus Islamiriik on varastanud kümneid tuhandeid pärispasse ja ID-kaarte.

Need veel nimeta passid ja ID-kaardid pärinevad Islamiriigi poolt vallutatud aladelt Süürias ja Iraagis.

Lisaks langesid nende kätte passide tegemiseks vajalikud seadmed, kaasa arvatud nutiseadmed.

See äärmusrühmitus kaupleb varastatud tühjade passidega avalikult ning ei püüagi seda varjata. Lääne luure teatel maksab selline nimeta pass 1000 – 1500 dollarit, pass kuhu on lisatud kõik vajalikud andmed, on aga mitu korda kallim.

Euroopa riikide julgeolekuvõimude arvates võivad neid passe kasutada terroristid, kes peidavad end Euroopasse saabuvate põgenike sekka.

Euroopa piirikontrolliagentuuri Frontex juht Fabrice Leggeri sõnas, et Euroopasse saabuvad põgenikud on suur julgeolekurisk ja selle tõttu peab isikut tõendavate dokumentide kontroll olema tõhus.

«Frontexi piirivalvetöötajad teevad kindlaks, kas isik reisib võltsdokumendiga või on dokument varastatud,» teatas Leggeri.

Ta lisas, et palju on juhtumeid, kus põgenikel ei ole isikut tõendavaid dokumente, eriti just süürlastel, kuna sõjast räsitud Süürias ei ole pikka aega ametlikult passe välja antud.

«Süüriast pärit põgenike passide ja ID-kaartide autentsust ei saa kinnitada. Selles riigis on käimas kodusõda, mille tõttu kontrollimine on võimatu,» nentis asjatundja.

Teada on, et Pariisis 13. novembri terrorirünnakuid läbi viinud isikutest vähemalt kahel olid võltsitud Süüria passid, mille abil nad Türgist Kreekasse ja sealt edasi Lääne-Euroopasse liikusid.

Uurimisel ilmnes, et neil olid Süüriast Raqqast pärit passid, mille andis neile äärmusrühmitus Islamiriik.

Austria politsei arreteeris möödunud nädalal Salzburgis põgenike vastuvõtukeskuses kaks meest, kes samuti jõudsid Euroopasse Süüria võltspasside abil.

Mehi kuulatakse üle ning veel ei ole teada, kas neil oli plaanis panna Euroopas toime terrorirünnakuid.

Saksa meedia andmetel said Saksa piirivalvevõimud hiljuti nimekirja võltspassidest, mille  Islamiriik on võinud teha Raqqas passitoorikutele passivalmistamise seadmete abil. Võltspasside nimekiri ja seerianumbrid on edastatud kõigile Schengeni viisaruumi piirivalvevõimudele.

Väidetavalt ei ole Islamiriik huvitatud ainult Lähis-Ida passidest, vaid ka Euroopas välja antud passidest.

Türgis Istanbuli lennujaamas peeti kinni kaks isikut, kes olid salakaubana viinud Türki 148 Euroopa riikide passi.

Türgi politsei teatel on need mehed Islamiriigi käskjalad ning nad plaanisid lennata Türgist Süüriasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles