Venemaa nõuab ÜRO-lt Eestit tauniva resolutsiooni vastuvõtmist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natsismi ülistamise ühe näitena toob Vene välisministeerium pronkssõduri teisaldamise.
Natsismi ülistamise ühe näitena toob Vene välisministeerium pronkssõduri teisaldamise. Foto: Peeter Langovits

Venemaa soovib, et ÜRO peaassamblee võtaks vastu resolutsiooni, milles taunitakse Eesti ja Läti valitsuste natsismi ülistavat tegevust.


Venemaa peab vastuvõtmatuks Läti ja Eesti valitsuste natsismi ülistavat käitumist ja teeb ÜRO peaassambleele ettepaneku võtta teisipäeval alanud istungjärgul vastu resolutsioon, mis sellist poliitikat ei lubaks, vahendas RIA Novosti Vene välisministeeriumi pressiesindaja Andrei Nesterenko sõnu.

Kaasaegset rassismi, rassilist diskrimineerimist, ksenofoobiat ja nendega seotud sallimatust käsitlev resolutsiooni projekt on üks kolmest dokumendist, mille Venemaa kavatseb selle istungjärgu ajal peaassambleele esitada.

Nesterenko sõnul on see dokument otseselt seotud Lätis ja Eestis toimuvate protsessidega, kus riiklikul tasemel ülistatakse natsismi ja õigustatakse selle ideoloogiat.


«Euroopa Liitu riikide soovimatus taunida natsismi õigustamise katseid neis riikides tekitab meis hämmeldust ja muret, millest me oleme enam kui kord teatanud vastavatesse rahvusvahelistesse organisatsioonidesse,» ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja tänasel pressikonverentsil.


Ühe natsismi ilminguna tõi ta näite Eesti võimude heakskiidu Nõukogude sõdurite säilmete väljakaevamisele Tõnismäel ja pronkssõduri teisaldamisele eelmisel aastal.

«Hindame neid Eesti samme kui vastuvõetamatuid püüdeid vaadata ümber liitlasriikide rolli II maailmasõjas,» teatas ta.

Eesti välisministeerium teatas Postimees.ee'le, et konkreetse resolutsiooniprojekti sisu saab hinnata alles siis, kui resolutsioon on ÜRO istungjärgule esitatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles