Euroopa Komisjon eraldab Leedule tuumajaama sulgemiseks lisaraha

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ignalina tuumajaam.
Ignalina tuumajaam. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon ei nõustunud Leedu sooviga pikendada vana Tšernobõli-tüüpi Ignalina tuumajaama tööd 2012. aastani ja lubas riigile energiasüsteemide kaasajastamiseks lisaraha.


Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso õhutas Leedut ühendama riigi energiasüsteeme Euroopa Liidu liikmesriikidega, et Leedu ei satuks tuumajaama sulgemise järel energiasõltuvusse Venemaast, vahendas alfa.lt.

Barroso lubas Brüsselis toimunud kohtumisel Leedu peaministrile Gediminas Kirkilasele, et komisjon eraldab riigile lisaraha taastuvate energiaallikate tehnoloogia arendamiseks. Samuti võib komisjon Leedule eraldada 25 miljonit eurot elumajade külmakindlaks muutmisel.

Leedu valitsus soovib pikendada Ignalina tuumajaama tööd vähemalt 2012. aastani, kuid selleks on vaja kõigi 27 ELi liikmesriigi nõusolekut, mis on ebatõenäoline.

Ignalina tuumajaama sulgemine 2009. aasta lõpuks oli üks kriteerium, mille Leedu pidi Euroopa Liiduga ühinemisel täitma.

Ignalina tuumajaama sulgemise küsimuses korraldatakse Leedus ka referendum, mis toimub 12. oktoobril koos üldvalimistega.

President Valdas Adamkuse sõnul on referendumi eesmärk «rahva eksitamine», sest hääletustulemustest ei sõltu Ignalina töö jätkamine.

Ignalina jaamas toodetakse ligi kolmveerand Leedus tarbitavast elektrienergiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles