Türgi vaimulik: ISIS on võrreldav karikatuuridega Muhammedist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehmet Görmez.
Mehmet Görmez. Foto: SCANPIX

Türgi Usuasjade ameti juht Mehmet Görmez ütles, et terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) sõdalaste tekitatud kahju on võrreldav Prantsusmaa satiiriajakirjas avaldatud prohvet Muhammedi mõnitavate islamofoobiliste ja talumatute joonistustega.

Kuigi Görmez ei maininud otse konkreetset nime, pidas ta silmas jaanuarikuus ohvriterohke rünnaku alla langenud ajakirja Charlie Hebdo. «Tänapäeval on nende võrgustike – mis asuvad kaugel igasugusest uskumisest, mõistusest ja tarkusest ning mis graveerivad Jumala nime oma nõndanimetatud lippudele – tekitatud kahju sugugi mitte väiksem kui neil joonistustel,» lausus türklane.

Ta nimetas karikatuure «igakülgselt vastuvõetamatuteks» ning nende autoreid islamihirmu teerajajateks. Jumala nimega vihjas Gömez ISISe mustale plagule, kuhu on kirjutatud «Jumal».

Türklase sõnul on moslemite ülesandeks tutvustada Prohveti juhendamist tervele maailmale. «Paraku pean ma kahetsustundega ütlema, et tänapäeva moslemid on kaotanud staatuse, kus nad on näidiseeskujuks. Nad ei saa vääriliselt esindada meie prohveti lunastuse ja halastuse sõnumit,» lausus Gömez.

Terve islamiusuliste kogukond elab tema sõnul praegu läbi ühte ajaloo raskeimat perioodi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles