Probleem Soomes: 40. eluaastates asüülitaotlejad kehastuvad teismelisteks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud.
Põgenikud. Foto: SCANPIX

Soome migratsiooniametnike sõnul on sel aastal saabunud riiki rohkem kui 30 000 põgenikku, kellest osa teesklevad teismelisi, et kergemini majutuspaika ja asüüli saada.

Espoos asuva põgenike majutuspaiga juht Mikko Välisalo sõnas väljaandele Ilta-Sanomat, et  üksinda sisserännanud alaealised paigutatakse spetsiaalselt neile mõeldud majutuspaikadesse, kuid sinna soovivad saada ka täiskasvanud, kellel seda õigust ei ole.

«Meile on püüdnud tulla 30. eluaastates, kuid ka 40. ja 50. eluaastates põgenikke, kes on end nooremaks teinud. Meie alaealiste majutuspaik on mõeldud vaid lastele ja noortele, mitte neile, kes on juba 30 ja üle selle,» selgitas ametnik.

Väisalo sõnul liiguvad migratide seas jutud, et kui valetada oma vanuse kohta, siis saab hea majutuse koos lastega.

«See, et osa migrante pakub end laste ja teismeliste pähe, saab alguse sisserändajaid intervjueerivatest politseiametnikest. Nad panevad kirja vanuse, mille põgenik ütleb,» jätkas põgenikekodu juht.

Välisalo sõnul on Espoo alaealiste sisserännanute majutuspaigas sel sügisel avastatud kümneid isikuid, kes on oma vanuse kohta valetanud.

«Osa neist valetajatest on paigutatud täiskasvanute majutuskeskustesse, osa aga jäänud Espoosse, kuna neile ei olnud mujal vaba kohta,» selgitas asjatundja.

Osade migrantide puhul on tehtud keskmisest rohkem taustauuringuid ning nende täpne sünniaeg ja vanus on saadud teada.

Välisalo sõnul on sarnaseid juhtumeid ette tulnud kõikides Soome põgenikekeskustes, mitte ainult Espoos.

Põgenike majutuspaiga juht lisas, et täiskasvanuid ja lapsi ei majutata koos põhjusel, et täiskasvanud võivad olla vägivaldsed ja lastele ohuks.

«Migrantidest täiskasvanud võivad keerulisest olukorrast tingitud depressiooni laste peal välja elada. Meie eesmärgiks on seda ennetada,» lausus soomlane.

Soomes on alaealistel asüülitaotlejatel suurem võimalus saada elamisluba kui täiskasvanutel ja selle tõttu tahavad paljud Lähis-Idast ja Aafrikast Soome saabunud teha end nooremaks.

Välisalo sõnul on ka juhtumeid, kus migrant ei tea oma sünniaega ja –kohta ning seega ka täpset vanust.

«Kui välimus viitab 30. – 40. eluaastatele, siis ei saa ju enam teismeline olla. Mõne isiku vanus lubab end nooremana näidata, kuid enamiku puhul mitte,» nentis juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles