Amnesty International: Venemaa õhurünnakutes Süürias on hukkunud tsiviilelanikke

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa kaitseministeeriumi videokaader Idlibi provintsis tehtud rünnakust
Venemaa kaitseministeeriumi videokaader Idlibi provintsis tehtud rünnakust Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International teatel on Venemaa poolt Süürias läbi viidud õhurünnakutes kaotanud elu sadu tsiviilelanikke ning hävinenud on mitmed eluliselt tähtsad hooned nagu haiglad, kauplused ja mošeed.

Amnesty esindajad intervjueerisid rünnakutes ellujäänuid ning uurisid rünnakuvideoid ja –fotosid, edastab Yle.

Amnesty Internationali raportis on kokkuvõte kuue Venemaa Süüria-rünnaku kohta, mis pandi toime Homsis, Idlebis ja Aleppos selle aasta septembris, oktoobris ja novembris.

Inimõigusekspertide hinnangul rikuti nende rünnakutega rahvusvahelist humanitaarõigust.

Raporti kohaselt kasutas Venemaa rahvusvaheliselt keelatud kobarpomme ning juhitamatuid pomme just aladel, kus on palju tsiviilelanikke.

«Osa Venemaa õhurünnakutest oli suunatud tsiviilelanikega aladele ning neis piirkondades puuduvad militaarselt tähtsad objektid. Seega saab selliseid rünnakuid pidada sõjakuritegudeks,» tõdeti.

Amnesty Internationali raportis on näitena ära toodud juhtum, milles kolm raketti võttis Idlibi piirkonnas Arihas paari sekundiga 49 inimeselt elu. Pühapäevane turg muutus hetkega veresaunaks.

«Inimesed karjusid, näha oli põlenguid, tekkis kaos. Turu lähedal on põhikool, millest lapsed kabuhirmus välja jooksid. Rünnakukohas nägi päid ja surnukehi vedelemas,» teatas kohalik inimõigusaktivist Mohammed  al-Ghazal.

Raport lahkab ka 15. oktoobril Homsi piirkonnas al-Ghantus toimunud Vene õhurünnakut, milles hukkus 46 tsiviilelanikku, kelle seas oli 32 last ja 11 naist. Nad olid peitunud eluhoone keldrisse, kuid just see maja sai tabamuse.

Amnesty esindajate sõnul ei ole piirkonnas ühtegi militaarobjekti ega Islamiriigi tugipunkti, mis oleksid loogilised rünnakute sihtmärgid.

Relvastusekspertide arvates kasutavad venelased Süüria-rünnakutes ka aerosoollõhkekehi, mis tekitavad inimestel raskeid vigastusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles