Brunei sultan keelustas jõulud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brunei sultani perekond.
Brunei sultani perekond. Foto: SCANPIX

Kuigi jõulud on kohe ukse taga, ei saabu need sel aastal Borneo saarel asuvas Brunei sultaniriigis, sest tulenevalt sultani aina kõvakäelisemast islamiseaduste järgimisest on jõulude tähistamine, sealhulgas ka päkapikumütsi kandmine, naftarikkas Kagu-Aasia väikeriigis nüüdsest keelatud.   

Maailma üks rikkamaid mehi sultan Hassanal Bolkiah kuulutas möödunud aastal, et kavatseb riigis kehtestada šariaadi seadused, mis tähendaksid, et varastamise või petmise korral ootaks süüdlast vastavalt kas käe maharaiumine või kividega surnuksloopimine.

Sultanaadi usujuhid on käesoleval kuul hoiatanud, et jõulude keelust kinnipidamist järgitakse karmilt, sest on tõenäoline, et moslemid võivad sattuda eksiteele.

«Sellised kristlikud sümbolid nagu ristid, küünalde süütamine, jõulukuuse kojutoomine, kirikulaulude laulmine ja jõulukaartide saatmine – need kõik on islamiusuvastased tegevused,» laususid imaamid kohalikus meedias avaldatud jutluses.

Jõulude keelu mittejärgimise korral ootab rikkujaid 5-aastane vanglakaristus. Rikkumisega on tegu ka juhul, kui moslemid kannaksid jõuluvana riideid või päkapikumütsi.

Kuigi kristlaste puhul on jõulude pidamine ametlikult jätkuvalt lubatud, on ametivõimude poolt ka neile rõhutatud seda mitte liiga ülevoolavalt ja avalikult tähistada.

Ettevõtetel ja kauplustel on palutud eemaldada jõulukaunistused ja vastavad ametnikud käivad ka  antud korralduse täitmist kontrollimas. Samuti ei tohi jõuluehtes olla ka lääne turistide seas populaarsete hotellide interjöör.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles