Mogherini: EL ja Ukraina vabakaubandus käivitub takistusteta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni asepresident ja ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini.
Euroopa Komisjoni asepresident ja ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini. Foto: SCANPIX

Ehkki kuus Euroopa Liidu liikmesriiki ei ole veel ELi ja Ukraina vahelist assotsiatsioonilepingut ratifitseerinud, käivitub see ning selle osaks oleva vabakaubandus ikkagi alates 2016. aasta 1. jaanuarist.  

«Assotsieerimislepingu teatavaid osi on ajutiselt kohaldatud alates 1. novembrist 2014. Põhjalikku ja laiaulatuslikku vabakaubanduspiirkonda käsitlevat lepingu osa kohaldatakse ajutiselt alates 1. jaanuarist 2016,» ütles Euroopa Komisjoni asepresident ja EL-i välispoliitikajuht Federica Mogherini.

Mogherini sõnul ei mõjuta ratifitseerimismenetlus lepingu ajutist kohaldamist. Seega ei takista asjaolu, et kuuel liikmesriigil on assotsieerimisleping veel ratifitseerimata, selle sisulist toimimist.

Mogherini teatas vastuseks eestlasest Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti küsimusele, et 6. novembri  seisuga on 22 ELi liikmesriiki teatanud Euroopa Liidu nõukogule lepingu ratifitseerimisest, samas kui kuus liikmesriiki ei ole seda teinud.

«Assotsieerimisleping jõustub siis, kui selle on ratifitseerinud kõik lepinguosalised,» lisas Mogherini.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles