Juudiäärmuslane: jõuludele pole Iisraelis kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremäärmusliku Lehava toetajad Iisraeli lipu juures.
Paremäärmusliku Lehava toetajad Iisraeli lipu juures. Foto: AFP/SCANPIX

Iisraelis baseeruva juudi äärmusorganisatsiooni Lehava juht Benzi Gopstein põhjustas skandaali, kutsudes üles jõulupühade keelamisele ning «kristlike vampiiride» riigist väljaviskamisele.

«Jõuludele pole Pühal Maal kohta,» kirjutas Gopstein sel nädalal äärmuslaste veebiportaalis avaldatud artiklis. Samal leheküljel õhutas ta rahvast konkreetselt kristlaste vastu astuma. «Eemaldame need vampiirid enne, kui nad joovad uuesti meie verd,» kuulutas Gopstein.

Tema kommentaarid tekitasid riigis skandaali ning paljud kodanikerühmad on kutsunud võime üles algatama uurimist. «See väide ei tulnud mitte vaakumis, vaid viimaste aastate jooksul kristlike vaimulike suhtes toime pandud arvukate vägivallaaktide kontekstis,» teatas oma avalduses Iisraeli Liikumine Reformi ja Progressiivse Judaismi Nimel ja Koalitsioon Rassismi Vastu.

Lehava – tõlkes «Püha Maa Assimileerimise Vältimine» – on äärmusparempoolne organisatsioon, mis on varemgi korraldanud vägivaldseid kampaaniaid mittejuutide vastu. Selle liikmeid on seostatud viimase aja süütamistega palestiinlaste piirkondades. Ka Gopstein oli hiljuti uurimise all seoses kommentaaridega, milles ta näis õigustavat kristlike kirikute põletamist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles