Greenpeace: Hollandi parlament takistab kasvuhoonegaaside piiramist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Levinud kasvuhoonegaasi, süsinikdioksiidi, võib varsti sünteetiliseks kütuseks töödelda.
Levinud kasvuhoonegaasi, süsinikdioksiidi, võib varsti sünteetiliseks kütuseks töödelda. Foto: Raigo Pajula

Hollandi parlamendi otsus blokeerida kasvuhoonegaaside piiramise kava on tagasilöök rohelisele poliitikale, teatas keskkonnaorganisatsioon Greenpeace kolmapäeval.

Kava hõlmas ka tuulegeneraatorite rajamist rannikuvetesse.

Seitse opositsioonierakonda võitis parlamendi ülemkojas hääletuse seaduseelnõu üle ühe häälega.

Kõnealune gaasi- ja elektriseadus on osa 2013. aasta nn energeetikaleppest, mille sõlmisid Hollandi valitsus, ettevõtted, ametiühingud, keskkonna- ja aktivistide organisatsioonid. Leppe eesmärgiks on taastuvenergia osakaalu tõstmine 14 protsendini elektritoodangust 2020. aastaks.

Opositsioon kritiseeris seaduspunkti, mille järgi tuleb Hollandi energeetikafirmadel Eneco ja Delta eraldada elektritootmine võrguteenusest. Nende väitel viiks see töökohtade kaotamise ja firmade vaenuliku ülevõtmiseni.

Valitsuse ja keskkonnaorganisatsioonide väitel on tegemist poliitilise punktivõitmisega, mitte põhjendatava seisukohaga.

«See hääletus on kindlasti tagasilöök Hollandi plaanidele minna üle taastuvenergiale,» sõnas Greenpeace'i pressiesindaja Erik Suik.

«Me kutsume majandusministrit (Henk) Kampi üles lahutama energeetikaettevõtete jagamise küsimus tuulegeneraatorite ehitamisest,» lisas esindaja.

Hetkel on Hollandil 2186 tuuleturbiini, kuid ainult 139 offshore-generaatorit kolmes tuulepargis Põhjamerel.

Detsembri keskpaigas jõudsid 195 riigi, sealhulgas Hollandi, juhid Pariisis kokkuleppele ajaloolises kliimapaktis, mis näeb ette üleminekut rohelisele energiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles