Ministeerium: Venemaa kliima soojeneb muust maailmast kiiremini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane Väljak Moskvas.
Punane Väljak Moskvas. Foto: SCANPIX

Venemaa kliima soojeneb kaks korda kiiremini kui maailmas keskmiselt, teatas keskkonnaministeerium täna.

Ministeeriumi raporti kohaselt on temperatuur Venemaal alates 1976. aastast kasvanud igal kümnendil 0,42 kraadi võrra Celsiuse järgi, mis on 2,5 korda kõrgem näitaja kui maailma keskmine 0,17 kraadi Celsiuse järgi.

«Kliimamuutus viib ohtlike meteoroloogiliste nähtuste tekkimiseni,» teatas ministeerium reedel.

Temperatuuri soojenemisest tingitud nähtusi, nagu üleujutused ning veepuudus Baikali järvest idas, registreeriti 2014. aastal 569, mis on nende ilmastikunähtuste monitoorimise algusest kõrgeim näitaja.

Ekspertide sõnul võib üleilmne soojenemine mõjutada energeetikataristut Siberi igikeltsal ning tuua kaasa palju teisi riske.

Venemaal tuleb kasutusele võtta uued meetmed infrastruktuuri kaitseks, sõnas eriolukordade minister Vladimir Putškov oktoobris.

2015. aasta kujuneb maailmas ilmselt kuumimaks alates mõõtmiste algusest.

Kliima soojenemisega muutuvad sagedasemaks ja äärmuslikumaks ülivõimsad tormid, külmaperioodid ja kuumalained. Kuigi sidet teatud ilmastikunähtuste ja kliima vahel on raske kindlaks teha, näitavad hiljutised uuringud siiski, et kliimamuutused on raskendav tegur üleujutuste, lumetormide, taifuunide ja kuumalainete esinemisel.

Pariisis jõuti detsembris riikide vahel ajaloolisele kliimakokkuleppele.

Viimastel päevadel on temperatuurid Moskvas olnud rekordilised, neljapäeval mõõdeti Venemaa pealinnas 8,5 kraadi sooja Celsiuse järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles