Aktsiate ja kulla asemel tuleks kokku osta hoopis Lego mänguasjakomplekte

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LEGO-klotsid.
LEGO-klotsid. Foto: SCANPIX

Aastatuhande vahetusest alates on Lego mänguasjakomplektide hind tõusnud igal aastal keskmiselt 12 protsenti, mis teeb traditsioonilisemate investeeringute tootlusele selgelt silmad ette, kirjutab Telegraph.

Telegraphi analüüsi järgi kasvab iga suurepärases korras mänguasjakomplekti väärtus hüppeliselt alates päevast, mil selle tootmine lõpetatakse. Eriti suur nõudlus on järelturul just viimastel aastatel tootmisest maha võetud klotsikomplektide vastu - eBay´s on ostjad nõus nende eest välja käima originaalhinnast juba kolmandiku võrra rohkem. On näiteid, kus algselt vaid saja naela ümber maksnud ehitusklotside komplekt läheb müügiks juba tuhandete naelade eest.

Traditsioonilisemate investeeringute puhul on vastavad näitajad aga selgelt madalamad. Näiteks kulla hinna keskmine kasv on alates aastatuhande algusest olnud aastas 9,6 protsenti ning suurimatesse börsifirmadesse (FTSE 100) investeerides oleks keskmine aastane tootlus koos dividendidega ainult 4,1 protsenti. Samal ajal Suurbritannias pangakontol raha hoides oleks see intresse kogunud keskmiselt 2,8 protsenti aasta kohta, selgub  investeerimisfirma Hargreaves Lansdown kogutud statistikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles