Jõulukuuseäri Helsingis: parim müügikoht maksab 5000

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukuuskede ostjad Helsingis.
Jõulukuuskede ostjad Helsingis. Foto: Marina Lystseva / TASS

Tänavu esimest korda netioksjonil kuuskede müügikohti müünud Helsingi linn sai parima koha eest koguni 5000 eurot; samas ei leidunud viiendikule müügipaikadest ühtki tahtjat.

Kõige soositumate müügiplatside ihkajad pidid tänavu märksa rohkem rahakotiraudu paotama, vahendab Soome rahvusringhääling YLE. Näiteks maksid kohad Hakaniemi turuplatsil 1200 ja 1500 eurot, Helsingi kalleim koht Frederikintori platsil aga koguni 5000 eurot.

Seni müüs linn kuusemüügikohti 180 euroga üle terve linna, tänavu oli 180 eurot aga alles alghind. Samas loositi varasematel aastatel kuusemüügipaigad tahtjate vahel välja, iga loos maksis 50 eurot ning soovitud koha saamise võimaluste parandamiseks vedasid kuusemüüjad kohale kümnete kaupa sugulasi ja tuttavaid, kes kõik loosis osalesid. Nii et tegelikult paremate kohtade hind kokkuvõttes väga palju ei tõusnudki.

Siiski tuleb tänavu populaarsematest kohtadest kuuski ostvatel Helsingi elanikel jõulupuude eest rohkem maksta, sest müügiplatsi eest makstud kõrge hinna jagavad kuusemüüjad tarbijate vahel ära. Hakaniemis kuuski müüv Seppo Rämo tunnustab YLE-le, et pidi kuuse hinda kümneka võrra tõstma. Keskmine kahemeetrine kuusk maksab Rämo juures 40-70 eurot, ilus ladvakuusk aga sada eurot.

Rämö sõnul ostavad Helsingi elanikud ikka kuuski, olgu riigi majanduslik olukord kuitahes kehv. Nelja K-d ostetakse alati – kinkku, kuusi, kukka ja kalja (jõulusink, kuusk, lill ja õlu), märgib 26. korda pealinna elanikele omakasvatatud kuuski müüv mees.

Üldse ongi Helsingi parematel kohtadel n-ö vanad tegijad. Fredrikintoril kõige kallima müügiplatsi ostnud Juha Salo perekond müüb samas kohas juba 35. aastat jutti, esimesena kauples selle koha endale Juha isa.

Salo sõnul on kuuseäri siiski aastatuhande vahetusega mõnevõrra kokku kuivanud: nüüd veedetakse jõule palju rohkem kodust eemal ega osteta enam kuuski – või siis ostetakse supermarketist odav importkuusk.

Ka teise kuusekaupmehe Tuomas Nuotio sõnul hävitavad importkuused lõpuks kuusemüügiäri. Nuotiol on koos vendadega kuuseäri, mis tegutseb ligi 20 platsil, muu hulgas ka Helsingi servas Meri-Rastilas. Nuotio sai platsi alghinnaga, sest konkurente polnud, ning YLE reporteri külaskäigu ajal jõulureedel pole ka kliente. Siiski on tema sõnul peamised müügipäevad kaks järgmist päeva, ja head müügikohad need, kus elavad lähedal lastega pered. Seepärast ta kallimate kohtade pärast Helsingi turgudel võitlema ei hakanudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles