Paavst: Pius XII tegi juutide päästmiseks kõik võimaliku

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Pius XII.
Paavst Pius XII. Foto: AP / Scanpix

Paavst Benedictus XVI kaitses täna oma Teise maailmasõja aegset eelkäijat Pius XII, keda kritiseeriti tegevusetuse eest holokausti ajal.


«Te olete juhtinud tähelepanu ka tema salaja ja vaikides tehtud sekkumistele, mida ta tegi keerulise ajaloolise hetkesituatsiooni tõttu, sest ainult nii oli võimalik vältida halvimat ja säästa rohkem juute,» ütles paavst viidates USA päritolu Pave the Way Foundationi teostatud uuringule, vahenda AFP.

Paavst tänas ühingut informatsiooni kogumise eest, mis tõestab, et Pius XII tegi kõik võimaliku juutide säästmiseks natsionaalsotsialistide ja fašistide küüsist. Paavsti väitel on Pius XII langenud kurja müüdi ohvriks.

Mitmed ajaloolased on paavst Pius XII ette heitnud saksameelsust ning kritiseerinud tema suhtumist holokausti.

1999. aastal ilmunud John Cornwalli raamatus nimetatakse sõjaaegset kirikujuhti «Hitleri paavstiks» ja tema poliitilist kurssi «Pius XII vaikimiseks».

Väidetavalt sai Pius XII Roomas toimunud juutide vastasest haarangust teada alles pärast selle toimumist, tehes hiljem jõupingutusi nende vabastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles